Tradicionalna dodjela priznanja i nagrada volonterima  u organizaciji Savjetovališta Lanterna i ove je godine, uoči proslave Dana grada, okupilo društvo na čije zalaganje i plemenitost moramo biti ponosni.

Dodjela je, skromnije nego inače zbog epidemioloških okolnosti, održana u prostoru Vatrogasnog doma u Makarskoj, gdje su u ime Grada i Savjetovališta Lanterna nagrade dodijelili zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić i predsjednica Lanterne Sanja Puharić.

O.F. / foto MD

Oglas
ZAHVALNICE:

Za kategoriju mladi volonter/volonterka

LUCIJI BATINOVIĆ  ( nominirana ispred Savjetovališta Lanterna) –

  • U Savjetovalištu Lanterna je pružala pomoć u učenju, sudjelovala u svim volonterskim akcijama, pomagala u pripremi prezentacija i edukacija, te svojim zalaganjem doprinijela vidljivosti Udruge, ali i promociji volonterstva među vršnjacima.

Za kategoriju Organizator volontiranja 2020.

PLIVAČKI KLUB GALEB (nominirani od Udruge Sunce)

  • Plivački klub Galeb provodi obuku neplivača, djece mlađe dobi i djece i mladih s teškoćama u razvoju, njihovi volonteri pružaju potpunu podršku djeci neplivačima od pomoći u svlačionici i na bazenu do pratnje na natjecanjima. Primjer su uspješne inkluzije.

UDRUGA ZA ISTRAŽIVANJE, PROMICANJE I ZAŠTITU KULTURNE BAŠTINE MAKARSKOG PRIMORJA I ZABIOKOVLJA- KAČIĆ

  • Njihovi vrijedni volonteri provode radionice za djecu i odrasle, organiziraju izložbe i okrugle stolove uključujući različite stručnjake iz područja arhitekture i urbanizma. Podižu svijest o važnosti urbanističkog planiranja za kvalitetan i održiv razvoj lokalne zajednice.

UDRUGA ZA ODRŽIVI RAZVOJ – OSEJAVA (nominirani od udruge Ruke za bolju Makarsku)

  • kroz svoj volonterski rad potiču građane na aktivno sudjelovanje u kreiranju javnih politika, nositelji su hvale vrijedne akcije: Zasadi drvo, ne budi panj, kroz koju su brojni građani sudjelovali u pošumljavanju Poluotoka Osejava, te su organizirali veliku akciju čišćenja pod nazivom Zelena čistka koja je objedinila veliki broj organizacija s područja Makarske i osigurala preko 100 volontera.

Za kategoriju volonter/volonterka 2020.

NIVES RAŠIĆ ( nominiranoj od Savjetovališta Lanterna)

  • dugogodišnja volonterka koja se rado uključuje u sve volonterske aktivnosti koje Savjetovalište organizira, radi na promicanju volonterstva u društvu, a posebno među mladima. Svoju ljubav prema volontiranju je prenijela i na svoju djecu te na taj način osigurala nove volontere.
rhdr
POSEBNA PRIZNANJA:

VOLONTERSKOM CENTRU CRVENOG KRIŽA MAKARSKA

Na prvi znak da cijelu Hrvatsku a i svijet čeka borba protiv pandemije COVIDA-19 makarski Crveni križ organizirao je Volonterski centar i odmah se krenulo s edukacijom i ustrojavanjem najboljeg načina pomoći najosjetljivijim skupinama naših sugrađana.

Volonterski centar startao je 25. ožujka u zgradi srednje škole.

65 volontera, od toga aktivnih 44, bili su na usluzi građanima svaki dan od 8 do 16 sati. Šarolika ekipa od 17 do 50 g. Svima im je zajedničko da su spremni pomoći u svakom trenutku, nesebično darujući svoje vrijeme, znanje i energiju starijim i nemoćnim građanima, zaraženima i onima u samoizolaciji.

Bilo je dovoljno nazvati Volonterski centar da bi volonteri, poštujući zadani protokol, pozvonili na vrata s osmijehom nastojeći ispuniti potrebe korisnika – donijeti lijek, dostaviti dnevni obrok, kupiti i dostaviti namirnice ili obaviti neku drugu uslugu,.

S ponosom ističemo kako Volonterski centar Crvenog križa Makarska, u sebi nosi poruku da naš grad itekako ima hrabre i humane osobe koji su u svakom trenutku spremni pomoći svojim sugrađanima……dobar je osjećaj da možemo računati na njih.

Ovim putem svima im odajemo priznanje i zahvalnost vjerujući da ovako jaka volonterska i logistička snaga može puno značiti i ne samo u ovoj krizi nego i doprinijeti solidarnosti naše zajednice I ubuduće.

POKOJNOJ ZOJI PUHARIĆ

Pokojna Zoja Puharić bila je naš volonter – inspiracija. Primjer kako se volonterstvo živi stalno i aktivno. Bez velikih priča i najava, bez fotografija na društvenim mrežama, lajkova i šeranja, tiho i postojano, na način da se uvijek možete pouzdati i osloniti na nju. Volontere pokreću različiti motivi: zajedničko im je da rade sa zadovoljstvom vjerujući u misiju koju ispunjavaju. Zoja nije tražila ništa materijalno za sebe, već je uživala u davanju, u prilici da učini svoju zajednicu kvalitetnijom, povezanijom i ugodnijom za život, da razbije monotoniju svakodnevice, da kreativno provede slobodno vrijeme, da isproba svoje sposobnosti i nauči nešto novo, da upozna nove ljude i surađuje s onima koji dijele njene interese iz uvjerenja – da ČINI DOBRO! Jer, najvažnije dolazi iz čovjeka pa je i Zojina potreba za volontiranjem dolazila iz njenog unutarnjeg bogatstva, empatije i ljubavi koju je nesebično dijelila sa svima oko sebe. Nagrada koju je dobila volontirajući nije novac, već zadovoljavanje istinske ljudske potrebe za osjećajem korisnosti.

rhdr
NAGRADE

Za kategoriju Mladi volonter/volonterka do 25 godina dobitnica je:

BRUNA RAŠIĆ

  • Bruna redovno volontira u plivačkom klubu i radi s djecom neplivačima, s djecom s teškoćama u razvoju kao potpuna podrška- od pomoći u svlačionici do rada s njima na bazenu do spremanja nakon treninga. Djeca zbog nje rado dolaze na treninge, a ona ih svojim animacijama čini sretnijima. Svojim djelovanjem potiče da sve više djece nauče plivati prije polaska u školu.

Za kategoriju Organizator volontiranja 2020. dobitnicI su:

PJEVAČKI ZBOR MATICE UMIROVLJENIKA – MARINETA

  • Bave se promoviranjem Grada Makarske kroz svoje nastupe, omogućavaju kvalitetno druženje osoba treće životne dobi, sudjeluju na svim susretima zborova Hrvatske i na taj način promiču kulturu u našem gradu i šire.

Za kategoriju Dugogodišnji doprinos razvoju lokalne zajednice volonterskim radom dobitnik je:

NENAD ŽIDIĆ

  • Neno je osoba koja je cijeli život u volontiranju kroz razne sportske aktivnosti, uključen je bio u veslanje kao trener, tajnik, u Biciklističkom klubu je tajnik, trener, animator, u potpunosti je posvećen radu s mladima, radi i s osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama. Suoorganizator 18 Biciklijada, 5 uspona na Biokovo, 7 Kupova Hravatske, 6 regionalnih prvenstava Dalmacije, 4 veslačka Kupa dalmacije….

Iza sebe ima reprezentativni volonterski staž i odličan je primjer svim budućim generacijama kako se čovjek kroz volontiranje može u potpunosti ostvariti i biti prepoznat u društvu.

Kategorija za volontera/volonterku godine nagradu je dobio:

ZVONKO PUHARIĆ

  • Zvonko je dugogodišnji volonter u udruzi Sunce i Plivačkom klubu Galeb i važno je istaknuti njegovu motiviranost i spremnost pomoći potrebitima. Zbog činjenice da je i sam osoba s invaliditetom njegov doprinos u radu ovih dviju organizacija je samim time još i veći. Najosjetljiviji je prema djeci i mladima koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica koje prepoznaje kao najranjiviju skupinu te se prema njima ophodi s velikom pažnjom. Svojim primjerom pokazuje kako svoje vještine i znanja nesebično davati što ga izgrađuje i oblikuje kao kvalitetniju osobu. U 2020. godini Zvonko je odradio 155 volonterskih sati.
qrf