Nakon jučerašnjeg istupa gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića, koji je svoje odgovore na nedavne prozivke šefa HDZ-a Jure Brkana jučer objavio na društvenim mrežama te pred novinarima, danas dolazi još jedan Brkanov tekst, ovaj put intoniran još oštrije. Predsjednik makarskog HDZ-a i bivši gradonačelnik, ukratko, nije zadovoljan odgovorima na pitanja te tvrdi da je kazano malo toga ili ništa. Evo što je napisao:

“Dragi moji sugrađani, u Vaše ime, pokušao sam doći do odgovora na neka vrlo važna pitanjapisao:. To u naravi ne bi trebalo biti teško i ne želim glumiti kao da je to težak posao. Međutim, ponekad ni jednostavan posao nije lako obaviti ukoliko odgovore tražite od nečasnih ljudi. Tako je bilo i ovaj put.

Naime, 9. studenog gradonačelniku Paunoviću sam poslao 6 pitanja i molio ga odgovor. Nakon dva tjedna čekanja, pošto odgovor nisam dobio, pitanja sam mu postavio javno. Jučer se gradonačelnik Paunović oglasio na društveno-političjkoj mreži i na konferenciji za novinare gdje je izdiktirao to isto priopćenje. Iz tog priopćenja, odgovore nismo dobili a ono što smo čuli bili su, već sad uobičajeno, niz laži i trabunjanja. Molim Vas, uzmimo malo vremena i pogledajmo što je gradonačelnik Paunović rekao.

Oglas

Gradonačelnik Paunović kaže da je u kampanji najavio da će odgovarati na sva pitanja, meni do sada nije odgovorio ni na jedno pitanje, a koliko čujem, slična je situacija i sa medijima. Također, što se tiče vođenja Grada iz kavane, da je živio u Makarskoj, znao bi da se Grad nikad nije vodio iz kavane. Sad se, na žalost, vodi iz komiteta.

Gradonačelnik Paunović laže kada kaže da je zatekao sustav u rasulu. Zatekla ga je puna blagajna, sa više desetaka milijuna kuna na računu. Računi koji su dospjeli svi su bili podmireni. Normalno je da računi nastave dolaziti, pošto je Grad živo tijelo i ima svoje obaveze. Također je normalno, da se dospjeli računi plaćaju, to je nešto na što gradonačelnik Paunović izgleda nije navikao. Normalno je da, ukoliko naknadno dođu računi koji su realizirani u mandatu prethodnog gradonačelnika, takve račune potpiše prethodni gradonačelnik. To je bilo i na početku mog mandata, gdje je takve račune potpisao gradonačelnik Bilić. Normalno je da takve račune i ja potpišem. I potpisao sam. Do sada, samo jedan račun, na neki manji iznos. Zato, gradonačelnik Paunović laže da mu stižu brojni moji računi, ili je toliko srce, pa on potpisuje moje račune. Odgovor na moje pitanje, koliko je stanje na računu Grada Makarske na dan 1. studenog, nije odgovorio ni Vama ni meni.

Drugo pitanje sam mu postavio „Molim da mi dostavite građevinsku dozvolu KLASA: UP/I-361-03/21-01/000039, URBROJ: 2147/01-05-01/1-21-0019, Izdane u Makarskoj od strane Grada Makarske, Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odsjeka za graditeljstvo i zaštitu okoliša dana 19.10 2021 investitoru LIDL HRVATSKA d.o.o.“. Pitanje sam postavio, jer u javnosti kola informacija, da je ta građevinska dozvola izdana protuzakonito, da nije u skladu sa prostornim planom Grada Makarske. Također, kola informacija, da ju je izdala Katarina Kostanić po naređenju gradonačelnika Paunovića. Ja sam tražio dozvolu u Vaše ime, da ustanovimo dali je to istina. Iskreno se nadam da nije, jer ukoliko jest, tada bi Katarina Kostanić bila kriva za izdavanje protuzakonite dozvole a gradonačelnik Paunović bi bio kriv za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Gradonačelnik Paunović, nije odgovorio na moju molbu i dalje ne znamo što je istina.

Na moje treće pitanje, „Molim da mi se dostavi (ukoliko postoji) ugovor između Grada Makarske i poduzeća FAMILY BUS SERVICE d.o.o., Ulica Mate Vladića 9, Makarska, OIB: 96196260053, vlasnika Ivice Radalja o provođenju pilot projekta prijevoza putnika na relaciji Veliko Brdo – Makarska – Veliko Brdo“. Gradonačelnik Paunović nam nije dao odgovor niti mi je dostavio ugovor. Koliko mi je poznato, nije ga prezentirao niti novinarima na tiskovnom diktatu. Stoga nam ostaje vjerovati da je dogovor sklopio sa svojim prijateljem Ivicom Radaljem kako bi nama svima bilo bolje, nikad nas do sada gradonačelnik Paunović nije slagao, pa neće valjda sada početi.

Četvrto što sam ga u Vaše ime pitao „…da mi se dostavi ugovor između Grada Makarske i poduzeća Jukić DAM d.o.o., Prisoje 15a, Prisoje, OIB: 78913530404 o izvođenju radova na energetskoj obnovi Ville Irene“, jer je financiranje iz Fonda za energetsku obnovu, odobreno u mom mandatu na osnovu našega projekta i nakon darovanja same Ville Irene od strane RH, nakon što je RH pravomoćno dobila nekretninu u sporu protiv SDP-a, koji je Villu Irenu pokušao staviti u džep. Stoga me opravdano brine, da se provede zakoniti postupak javne nabave i da se obnovi Villa Irena. Pošto nam je već poznato da je SDP pokušao nezakonito prisvojiti Villu Irenu. Ugovor mi gradonačelnik Paunović nije dostavio, ali vjerujem ljudima koji provode postupke javne nabavke u Gradu Makarskoj, da su pošteno i odgovorno odradili svoj posao.

Kao odgovor na peto pitanje, „kavanske tračeve“ kako ih gradonačelnik Paunović naziva, opravdano me brinulo i zanimalo „ dali je on osobno ili poduzeće ili obrt kojemu je on vlasnik imalo ili i dalje ima nepodmirena dugovanja prema poduzeću Jukić DAM d.o.o. ili bilo kojem drugom pravnom nasljedniku toga duga“, gradonačelnik Paunović nije odgovorio izrijekom NE, NISAM DUŽAN. Nego nam je fino kazao da je preventivno zatražio mišljenje povjerenstva za sukob interesa. Ostavio nas da čekamo mišljenje povjerenstva.

Odgovorom na šesto pitanje kako nije ON bio dužan komunalni doprinos nego poduzeće kojemu je ON bio odgovorna osoba, vrijeđa našu inteligenciju. Ako je zaboravio, podsjetit ću ga. Nakon što je Grad ovršio poduzeće kojemu je ON bio odgovorna osoba i osnivač. Upravo je ON zvao, kumio i molio da mu se skine ovrha i omogući obročno plaćanje. Upravo je ON potpisao sporazum o obročnoj otplati. Točno je ON rekao, da je druga rata plaćena tri mjeseca prije roka, to je bilo za vrijeme mog mandata i ja to znam, ali nam nije dao odgovor na pitanje, dali je plaćena zadnja rata koja je dospjela 31.08.2021. po isteku moga mandata.

Što se tiče licemjerja i što je čiji posao, gradonačelnik Paunović mora biti svjestan, da nije moj posao kao saborskog zastupnika, da njemu pomažem. Nego da zastupam interese građana u Saboru i u Gradskom vijeću, postavljam pitanja i tražim odgovore u njihovo ime. Drago mi je da on ima dobre kontakte sa ministrima, sigurno će građani Makarske uživati u svim tim blagodatima. Uostalom, nisam se našao pozvanim da mu držim lopatu u kopanju rupa za stabla, jer to je jedino što su građani vidjeli da radi. Nismo vidjeli da se pretrgao od rada u završetku izgradnje vrtića te poboljšanju cestovne infrastrukture…

Koliki je gradonačelnik Paunović lažov, dokazuje njegov posljednji odgovor u kojem me proziva da izbjegavam sjednice Gradskog vijeća. Gradonačelnik Paunović dobro zna da sam još 23. rujna pismom molio predsjednicu Gradskog vijeća Gordanu Muhtić „… kao što smo do sad mogli primijetiti gđa. Muhtić usvojila je običaj sazivanja sjednica Gradskog vijeća petkom. Nažalost, zbog mojih obaveza koje imam kao saborski zastupnik, nisam u mogućnosti fizički nazočit sjednici jer istovremeno, petkom u 12:00 sati, imamo glasovanje u Hrvatskom saboru. Molim gospođu predsjednicu Vijeća Muhtić, da sjednice Vijeća sazove neki drugi dan u tjednu u cilju ostvarenja slobode govora i ostvarenja prava zastupanja građana kojeg sam dobio na posljednjim lokalnim izborima.“. Na moju molbu, predsjednica Gradskog vijeća Muhtić i gradonačelnik Paunović, nisu udovoljili. Sad javno pozivam gradonačelnika Paunovića i predsjednicu Gradskog vijeća Muhtić, da sjednicu Gradskog vijeća ne sazivaju na dane 3.12., 8.12. i 15.12. jer tada imamo glasovanje u Saboru a ja ću rado doći u Gradsko vijeće Makarske i ispuniti svoju dužnost kojom su me obvezali građani Makarske” – stoji u priopćenju kojeg potpisuje Jure Brkan.

MD/ foto MD