Slovenci će uskoro moći preko interneta pratiti koliko i na što država troši njihove novce, objavili su slovenski mediji.Kako navode, preko novog državnog sustava za nadzor građani Slovenije u svakom trenutku mogu pratiti koliko se uplaćuje u državni proračun i na što se točno troši svaki euro, i to ne samo na državnoj razini, nego i na razini općina i regija – piše novac.hr.

– Cilj je veća transparentnost prihoda i potrošnje, kako bi ljudi vidjeli da za poreze koje plaćaju nešto i dobiju – rekla je prilikom predstavljanja tog projekta državna tajnica u slovenskom ministarstvu financija Saša Jazbec.Budući da se podaci svaki dan ažuriraju, na dnevnoj bazi može se pratiti koliko je prihoda državni budžet u tom danu ostvario i koliko je iz njega potrošeno, a dostupni su podaci za posljednjih deset godina.

Dostupni su i podaci o dugoročnim i velikim investicijama. Tako je, primjerice, vidljivo da će na kapitalnu investiciju izgradnje drugog kolosijeka Koper-Divača do 2023. godine biti potrošeno 1,2 milijarde eura, a da je na izgradnju autoputa u Sloveniji do sada potrošeno 8,2 milijarde eura.Izrada programa i grafičkog prikaza stajala je 78.000 eura (oko 600 tisuća kuna), a u tome su sudjelovali i studenti ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo.

Oglas