Trošak smještaja turista s koronavirusom u Hrvatskoj neće snositi vlasnici apartmana, već ćemo ih snositi svi mi, budući da će se za to morati pobrinuti županije, čije proračune pune njihovi stanovnici.

Oglas

Prije mjesec dana ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak za Index je rekao da rade na uputama za strane turiste kojima se u Hrvatskoj ustanovi da su pozitivni na koronavirus te da će jedna od uputa biti da trebaju ostati u smještaju koji su iznajmili kod nas, bilo da je riječ o hotelu ili apartmanu, i to 14 dana.

Jučer je isto kazao i ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa za Slobodnu Dalmaciju, navodeći da će turist biti upućen u apartman u kojemu boravi i u njemu će morati provesti 14 dana u samoizolaciji.

“Vlasnik apartmana gosta koji je u samoizolaciji ne smije izbaciti iz apartmana. Štoviše, mora se brinuti o njemu i o njegovoj obitelji, ako je s njom na ljetovanju. Svi oni moraju biti u samoizolaciji i vlasnik apartmana im mora svaki dan donositi hranu i higijenske potrepštine, koje će ostavljati ispred vrata apartmana. Naravno, ako je gost u Hrvatsku došao osobnim automobilom, postoji mogućnost da on Hrvatsku napusti kada mu se utvrdi da je pozitivan na koronavirus”, rekao je Rađa.

Pitali smo privatne iznajmljivače što o tome misle jer bi im to moglo stvarati probleme, a moguće je, između ostalog, i da im u taj smještaj trebaju stići novi gosti.To bi ih još dodatno gurnulo na rub propasti jer i ovako snose ogromne gubitke zbog znatno manjeg broja dolazaka turista u Hrvatsku.

Šefica Zajednice obiteljskog turizma: Trošak snose županije

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-u, za Index je rekla da to jednostavno nije točno.

“HZJZ je izdao jasne upute za postupanje ako gost ima koronavirus. U uputama stoji da se, ako se gostu utvrdi da je pozitivan, ali ne bude hospitaliziran, on tada vraća u svoju matičnu zemlju. Za onaj mali broj gostiju koji se neće vratiti, već ostaje u Hrvatskoj, u naputku HZJZ-a se kaže da su im tad lokalna tijela dužna osigurati adekvatan smještaj tijekom njihove karantene. S obzirom na to da lokalne vlasti to ne mogu osigurati, već regionalne, tako će troškove smještaja pokriti županije”, rekla nam je Nimac Kalcina.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji su, govori nam, već uspjeli organizirati smještaj na određenim destinacijama za turiste koji su pozitivni, a taj trošak, tvrdi ona, snosi županija.

“To neće ići ni na trošak domaćina ni gosta, već trošak smještaja pokrivaju županije. Što se tiče hrane i dostave hrane, s tim može pomoći domaćin apartmana, ali to će gost sam morati platiti. Svaki gost dolazi na svoj rizik. Tijekom prošlih godina su se gosti isto razbolijevali i ostajali duže pa su si sami plaćali trošak i dodatnog smještaja i hrane i boravka ovdje dok im je trajalo liječenje. Tako će se i sad sa zaraženim koronom postupati identično kao i u svim drugim slučajevima bolesnih gostiju. Što se tiče samoizolacije, ostaju na svoj trošak, osim ako ne budu smješteni u objektima organiziranim od lokalnih i regionalnih tijela”, istaknula je Nimac Kalcina za Index.

Navela je i kako danas bar nije problem s dostavom hrane jer osim restorana, hranu dostavljaju i razni OPG-ovi i trgovine.

“Uglavnom, ako vlasnik apartmana ima nadolazeću rezervaciju i nije u mogućnosti zadržati turiste koji trebaju biti u karanteni, ako oni odluče ostati u Hrvatskoj, vlasnik objekta, odnosno apartmana, ih nije dužan zadržati u svom objektu. Za dostavu hrane sam također rekla da vlasnik apartmana nije obavezan brinuti o tome”, rekla je Martina Nimac Kalcina za Index.
M. D.