Prema Izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja zone hotela Jadran, na zemljištu između stare i nove ceste uza sami hotel, moći će se graditi hotel visoke kategorije s maksimalnih 200 kreveta. Kako nam je kazao donačelnik Vjeko Šimić, UPU je trenutno na resornom ministarstvu.

-Jako Andabak bio je zainteresiran za izgradnju hotela na ovoj čestici koja je općinska. Međutim, s obzirom na ove priče o prodaji hotela, koja je kako čujem vrlo upitna, ne znamo što će od toga biti. No tu može raditi bilo tko budući se radi o našoj zemlji, od danas pa kad god, bitno je stvoriti uvjete kroz UPU, kazao nam je Šimić.

Ono što je za nas zvučalo vrlo zanimljivo (i novo) jest Šimićeva tvrdnja kako će investitoru pokušati nametnuti jedan uvjet. A  to je da radi tijekom – cijele godine. -Važno nam  je da potičemo cjelogodišnji rad, a to ćemo moći kod potpisivanja ugovora uvjetovati. Jedan TUI bi to mogao osigurati, veli Šimić.

Oglas

Načelnik Ante Čobrnić kaže kako se tu ipak radi o skliskom terenu jer je teško bilo kome nešto uvjetovati ako nema drugih uvjeta koji bi privukli goste. Moramo imati uvezane sadržaje, recimo, na Platnu sportsko-rekreacijske sadržaje. Ne možemo sve zaustavljati, a onda govoriti kako želimo cjelogodišnji turizam, kaže Čobrnić.

Marko Luketina, bivši vijećnik Općinskog vijeća, inače direktor resorta Morenia, kao dugogodišnji hotelijer i netko involviran u problematiku mjesta, kazat će kako je cjelogodišnji rad hotela kod nas i dalje nemoguća misija.

-Mi i dalje nudimo samo sunce i more, te nemamo drugih sadržaja. Kada te sadržaje budemo formirali, onda će ta priča imati smisla. Osim toga, uvjetovanje o kojem govorite bi bila diskriminacija. Zašto bi onaj koji ima tri zvjezdice mogao raditi samo tri mjeseca, a oni više kategorije cijelu godinu? Da je to tako bilo regulirano kroz pravilnik ministarstva o kategorizaciji, onda bi imalo smisla, no ovako ne, zaključuje Luketina.

Hoteli su, slaže se, generator turizma i nedvojbeno su bitan faktor, a po njemu nema ništa sporno u tome što se brendiranje destinacije i stvaranje sadržaja svodi na napore hotelijera. -To je prirodno. Ako bi hoteli radili samo po principu profita, onda bi otvarali 15.lipnja i zatvarali 15.rujna. U tom periodu ostvaruju, naime, 92 posto prometa. Ostalih osam posto ostvare u ostala tri-četiri mjeseca, da bi u srpnju i kolovozu pokrivali minuse, tumači Luketina.

Inače, što se samog obuhvata zone tiče, maksimalna katnost podrazumijeva podrum, suteren, prizemlje i tri etaže. Najmanje 40 posto površine građevne čestice moraju biti ozelenjeni krovovi i terase, parkovni nasadu i prirodno zelenilo.

Ivona Ćirak /foto Općina Tučepi