Poljaci su cijelo ljeto bez sumnje dominantna nacija na cijeloj Makarskoj rivijeri, i to ne samo ove godine nego je ovaj trend prisutan posljednjih 10-ak godina. Međutim, prošlog vikenda u Tučepima, prema podacima eVisitora, najbrojniji su bili naši susjedi iz BiH. Gotovo svaki peti gost dolazi iz BiH, a ukupno ih je na datum 21.kolovoza bilo 1189. Poljaci, kojih je 200-tinjak manje, našli su se na drugom mjestu, a slijede ih Nijemci. Dok je Poljaka bilo 985, Nijemaca nije značajno manje, te ih je bilo čak 950. Česi su na četvrtom mjestu, a Slovaci na petom.

Lani je poredak bio drugačiji, a gosti iz BiH uopće nisu bili na top 5 ljestvici. Prvi su bili Poljaci, s brojkom od čak 1169, a Nijemaca je bilo 633. Česi su bili na trećem mjestu s neznatno manjom brojkom, a potom Hrvati i Slovaci.

Valja navesti da se prošle subote u Tučepima odmaralo 6948 gostiju, od čega ih je 60 posto, ili 4180, boravilo u privatnom smještaju. Lani je taj omjer bio nešto drugačiji u korist objekata u domaćinstvu, pa je tek svaki četvrti gost bio smješten u hotelu. Ove su godine hoteli i po pitanju udjela u ukupnim noćenjima i po pitanju apsolutnih brojki u boljoj poziciji. Naime, više je noćenja ove godine u hotelima za preko 60 posto u odnosu na “otužnu” lanjsku godinu. Kako su iznajmljivači lani dosta bolje prošli nego hotelijeri, tako poboljšanje nije toliko drastično. Noćenja u cimerfraju je naime za 35 posto više nego u 2020.godini.

Oglas

Ivona Ćirak /foto M.D.