Prošle subote u popularnom televizijskom show-u ‘The Voice – Hrvatska’ krenula je tzv. nokaut faza, u kojoj svaki mentor suprotstavlja svoja tri kandidata od kojih jedan  nastavlja natjecanje u idućem krugu – dvobojima, jedan ide kući a treći može također ostati u daljnjem natjecanju ili, pak, svoju drugu priliku dobiti u pripetavanju u finalu nokauta.A ove subote, 18. siječnja, u drugoj nokaut emisiji gledat ćemo i našu Tučepku, Ružicu Čović.

Ova iznimno talentirana 20-godišnjakinja na blind audiciji svojom je izvedbom ‘natjerala’ Ivana Dečaka i Massima da se okrenu i potom za mentora izabrala frontmana grupe Vatra, Dečaka.- Neposredno prije  snimanja blinda bila sam toliko prehlađena da sam stvarno mislila odustati u strahu da ne osramotim i sebe i ljude koji me podržavaju. No, onda sam sama sebi rekla kako ne želim u 70-oj godini žaliti za propuštenom prilikom i ipak se popela na pozornicu – govori nam Ružica, koja trenutno u Zagrebu ‘žonglira’ između fakultetskih obaveza i snimanja na Prisavlju.

Ružica je, naime, studentica treće godine socijalne pedagogije na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu – smjer poremećaji u ponašanju kod djece i odraslih. Oduvijek je, kaže, voljela pomagati ljudima, što je u konačnici i presudilo da odluka padne na ovaj studij a ne na studij švedskog i njemačkog jezika, koji je gotovo do posljednjeg trenutka bio njen prvi izbor.A kako i ne bi, kad Ružica tečno ‘barata’ sa sedam stranih jezika, a još se na dva može bez problema sporazumijeti.- Tata je radio u Njemačkoj i donosio mi slikovnice i crtiće na tom jeziku, tako da je ljubav prema stranim jezicima krenula od ranog djetinjstva. Gosti koji bi ljetovali kod nas zarazili su me češkim, slovačkim i poljskim, kroz školu su se nametnuli engleski i talijanski, a španjolski me očarao svojom melodijoznošću – smije se Ružica, skromno dodavši kako činjenicu da govori toliki broj jezika ne smatra nekim ‘svjetskim čudom’, iako je ista oduševila i produkciju emisije i brojne gledatelje.

Usprkos brojnim talentima i interesima, Ružičina prva i najveća ljubav definitivno je, kaže, glazba.- Od ranog djetinjstva glazba je ono što me okupira i fascinira. Bilo je tu i nekoliko nastupa na festivalima, pjevanja u crkvenom zboru, pa sad nekoliko zadnjih godina i ljetnih gažiranja – uglavnom, stalno nešto negdje pjevam jer – to sam ja – kaže Ružica koja, usput rečeno, svira i mandolinu i gitaru. I ono, za nju najvažnije, piše i sklada svoje pjesme. A ‘Voice’, kaže, vidi kao priliku da publici predstavi i taj dio sebe. – Ne težim za nikakvom slavom ni velikim koncertima. Glazba koju sama stvaram dolazi iz moje nutrine i s njom se želim boriti protiv površnih vrijednosti koje nam se sve više nameću. Ako mi nastup u Voicu samo malo odškrine vrata za snimanje kantautorskog albuma u kojem će uživati nekolicina ljudi, ja sam svoje napravila – otkriva nam Ružica. Sa svojim mentorom Ivanom Dečakom u potpunosti je zadovoljna jer, kaže, kandidatima daje slobodu da budu što žele i što jesu. Same riječi hvale Ružica ima i za produkciju kao i za sve natjecatelje. Nastavlja li Ružica Čović svoj put u show-u ‘The Voice – Hrvatska’ ,  pogledajte ove subote, 18. siječnja, na prvom programu HRT-a u 20.05.

M.D.  / foto Dario Njavro / HRT

Oglas