Sutra će se, s početkom u 10 sati, održati sjednica Turističkog vijeća TZ-a grada Makarske. Glavne teme bit će Plan i program rada za 2022. te Financijski plan za 2022.godinu. Budžet se planira u iznosu od 4 milijuna kuna, s tim da se prenesena sredstva iz prethodne godine očekuju u visini 800 tisuća kuna.

– S obzirom da pandemijski uvjeti i dalje traju Turistička zajednica grada Makarske svoje će zadaće u 2022. godini izvršavati pod takvim uvjetima. I dalje je na snazi odredba Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma o smanjenju boravišne pristojbe i članarine za 50 posto, navodi se u obrazloženju planiranja.

Prijedlog plana i programa rada za 2022. godinu bazirat će se na rebalansu plana iz 2021. godine.

Oglas

– U definiranju Financijskoga plana Turističke zajednice grada Makarske za 2022. godinu polazimo od činjenice da je odlukom Vlade Republike Hrvatske turistička pristojba umanjena za 50 posto. Napominjemo, da se trend smanjenja broja kreveta u domaćinstvu nastavio i u 2022. godini( -324). No sveukupno, broj kreveta je povećan za 420 jer u vrstima objekata hoteli i nekomercijalni smještaj imamo povećanje broja postelja, navodi se dalje u prijedlogu plana s potpisom predsjednika i v.d.direktora Zorana Paunovića.

Izvorni prihodi planiraju se, s obzirom na COVID-19 i vjerojatno produljenje prepolovljenog paušala za privatne iznajmljivače, u iznosu jednakom 2020.godini. Cifra doseže svega 3,2 milijuna kuna, od čega 2,6 milijuna kuna od turističke pristojbe, a 600 tisuća kuna od turističke članarine.

Ono što je zanimljivije za analizu je planiranje rashoda. Od izvornih prihoda skoro 40 posto, odnosno 1,2 milijuna kuna, odlazi na administrativne poslove. Od toga na plaće ide 840 tisuća kuna, a 350 tisuća kuna za materijalne troškove.

Za komunikaciju i oglašavanje ide skoro 739 tisuća kuna, a za razvoj turističkog proizvoda 550 tisuća kuna. Od toga pola milijuna kuna ide za manifestacije – podrška razvoju turističkih događaja, što je solidna stavka u odnosu na tekuću “mrtvu” godinu.

Na turističko-informativne aktivnosti ide skoro 479 tisuća kuna, a destinacijski menadžment 317 tisuća. Od potonje stavke dvije trećine odlaze na poticanje na uređenje i čuvanje okoliša.

Za izradu strateških dokumenata planira se nešto preko 70 tisuća kuna. Radi se o nastavku postojećeg ugovora o razvoju cikloturističke destinacije Makarske rivijere, Biokova i Zabiokovlja, u koji su uključeni svi TZ-i s Rivijere te Vrgorac i Imotski.

Ivona Ćirak /foto M.D.