Prema podacima eVisitor u 2019. godini u Splitsko-dalmatinskoj županiji u komercijalnom i nautičkom smještaju bilo je i 3.904.296 turističkih dolazaka i 19.681.134 noćenja, što je rast od 5 posto u odnosu na lani u dolascima i 3 posto u noćenjima – piše Dalmacija danas.

Na prvom mjestu po brojnosti gostiju u komercijalnom smještaju su Nijemci kojih je stiglo ukupno 354.710 u Splitsko-dalmatinsku županiju i ostvarili su 2,23 milijuna noćenja. Drugi su Poljaci sa 303 tisuća dolazaka, slijede Britanci sa 242 tisuće dolazaka te Česi sa 214 tisuća dolazaka.

U ukupnom turističkom prometu Hrvatske Splitsko-dalmatinska županija ima udio od gotovo 22 posto, odnosno svaki peti gost Hrvatske u komercijalnom smještaju je noćio u Srednjoj Dalmaciji. Na području Splitsko-dalmatinske županije najveći udio u noćenjima imala je Splitska rivijera, a slijedi je Makarska rivijera. Posebno je važno da je Splitsko-dalmatinska županija po rastu turističkog prometa u izvansezonskim mjesecima među najboljima u zemlji jer je na njezinom području stalan rast turističkih dolazaka bio od od ožujka pa do kraja prosinca.

Oglas

Pri tome je grad Split sa stalnim rastom dolazaka i noćenja tijekom godine i dvoznamenkastim rastom turističkog prometa u prosincu, bio apsolutni šampion Srednje Dalmacije. Split, Makarska, Hvar, Omiš, Baška Voda, Seget i Tučepi su bila najposjećenija turistička mjesta Splitsko – dalmatinske županije u 2019. godini.

M.D.