Tužna priča iz dviju makarskih srednjih škola koje dijele derutnu zgradu ponovno se, zahvaljujući reportaži kolege s HRT-a, našla u nacionalnim medijima. Podsjetimo, učenici su još 2015. godine uputili tadašnjem ministru obrazovanja Vedranu Mornaru otvoreno pismo u kojem ga upozoravaju na loše stanje u školi, dobili obećanje o obnovi, no od toga nikad nije bilo ništa. Ondašnji maturanti danas imaju skoro 26 godina, a đaci koji su prvi put sjeli u srednjoškolske klupe te 2015. godine već završavaju fakultete.

U više smo navrata u posljednjih godinu i pol pisali o obnovi srednje škole i o nizu apsurda, počevši od činjenice da projekt obnove stoji u ladici od 2020. godine, pa do nepostojanja komunikacije između Splitsko-dalmatinske županije kao osnivača i Grada Makarska. Glavni razlog su imovinsko pravni odnosi zbog čega se projekt ne može aplicirati na neki od EU natječaja., a Županija ne pokazuje namjeru da samostalno pokrene obnovu objekta.

Međutim, kako stvari trenutno stoje, nazire se svjetlo na kraju tunela. Kako nam je potvrdila Evelin Bulić, ravnateljica Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, Županija će kao osnivač prijaviti projekt obnove na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Oglas

– Rečeno nam je da neće biti potrebno priložiti ZK izvadak nego će biti dovoljno priložiti pravni slijed vanknjižnog vlasništva. Po onome što su nam rekli iz razvojne agencije MARA, vidi da je natječaj ipak nešto labaviji pa se nadam da će škola imati sve potrebne uvjete i dokumentaciju za prijavu, rekla nam je Bulić.

Podsjetimo da je projekt obnove po troškovniku iz 2020. godine vrijedan dva milijuna eura, međutim, s obzirom na rast sirovina cijena u građevinskom sektoru, trenutno je vrijedan minimalno tri milijuna eura.

Dokle se došlo i na čemu se trenutno radi, nismo uspjeli doznati iz Županije. Pročelnik za obrazovanje Tomislav Đonlić nas je nakon prošlogodišnje “bitke” s gradonačelnikom odlučio ignorirati, premda je dobio medijski prostor za odgovor makarskom poteštatu. Nije nam odgovorio ni na jedan mail koji smo poslali, kao što odgovore na upite o ovoj važnoj temi nismo dobili niti iz kabineta župana Blaženka Bobana, zaduženog za odnose s javnošću. Županija očito drži da nisu dužni očitovati se javnosti o svojim planovima sa srednjom školom, no Đonlić je ipao dao šturu izjavu kolegi s HRT-a za nedavni prilog.

– Išli smo u nekoliko nacrata sa zahtjevima za ispuštanje rješenja za formiranje građevinske čestice kako bi se upisale srednje škole, ali Grad nije odgovorio na naše zahtjeve, izjavio je resorni pročelnik.

Gradonačelnik Zoran Paunović u izjavi je ponovio kako Županija samo obećava obnovu, no ništa ne poduzima, međutim, nismo ga uspjeli dobiti za više informacija do zaključenja pisanja članka.

Kako bilo, ako makarske srednje škole ne prođu na natječaju NPPO-a, dobra je stvar da će se on ponoviti i u 2024. godini, međutim, za nadati se da bi u tom slučaju bilo jednako tumačenje vezano za imovinsko – pravne odnose. Za nadati se i da će obje instance, lokalna i regionalna samouprava, shvatiti da prepucavanje nikome ne koristi, a najmanje učenicima.

Ivona Ćirak /foto M.D.