I u 2021. godini u makarskoj ispostavi Doma zdravlja moći će se obavljati ultrazvučni pregledi za koje je i ove godine iz gradskog proračuna izdvojeno 350.000,00 kuna.

Gradonačelnik Jure Brkan potpisao je ugovore s radiolozima iz splitskog KBC-a Kristianom Jerkovićem i Vericom Franić koji su se obvezali od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021., najmanje 3, a najviše 6 puta mjesečno, prema prethodno ugovorenim terminima, dolaziti u makarsku ispostavu Doma zdravlja radi obavljanja ultrazvuka abdomena i dojki uz obvezu obrade 10 pacijenata po dolasku. Sve informacije o terminima dolaska pacijenti će dobiti od svojih liječnika obiteljske medicine.

Gradonačelnik Makarske Jure Brkan, s ciljem podizanja nivoa zdravstvene zaštite i skraćivanja lista čekanja, prvi put je ugovore sa radiolozima splitskog KBC-a potpisao početkom prošle godine, a prvi pregledi počeli su se obavljati u svibnju 2020. Prema službenim podacima, samo u nepunih šest mjeseci prošle godine obavljeno je cca 700 ultrazvučnih pregleda, pa se u 2021. godini očekuje obrada najmanje 1200 pacijenata. Dolazak liječnika iz KBC-a Split od velikog je značaja za sve pacijente s Makarskog primorja i šireg područja koje gravitira Makarskoj jer u makarskoj ispostavi trenutno radi samo jedan radiolog i to na 4 sata.

Oglas

Problem odlaska liječnika u inozemstvo, ali i u druga mjesta unutar Hrvatske, s kojim se suočavaju brojni gradovi i općine, nije zaobišao ni Makarsku. No, zahvaljujući gradonačelniku Juri Brkanu u zadnje dvije godine Grad Makarska pridružio se grupi gradova koji sufinanciranjem kadrova pokušavaju održati ili podignuti nivo zdravstvene zaštite u svojim sredinama.

Podsjetimo, u veljači 2019., nakon što je Makarska ostala bez specijalista pedijatrije, problem je riješen tako da je pedijatrici iz BiH ponuđen na korištenje gradski stan što je na kraju presudilo njezinom dolasku u Makarsku. Krajem 2019. donesena je odluka o sufinanciranju troškova prijevoza od Makarske do podružnice KBC-a Split u Zagvozdu, a od 2020. Grad Makarska sufinancira i rad Hitne medicinske pomoći na način da za dodatni TIM 2 koji nastavlja s radom i nakon 15. rujna osigurava 500.000,00 kuna – objavili su iz Grada Makarske.

M.D. / foto MD