BIH ZDRAVLJE 14.09.2020. 12:40Izvor: Hina
SARAJEVO, 14. rujna 2020. (Hina) – U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 168 novih slučajeva zaraze koronavirusom, devet osoba, među kojima je i jedan liječnik, umrle su, dok u bolnici u Tuzli pokušavaju utvrditi je li se kod dvije osobe koja su ranije oboljele od COVID-a infekcija vratila u nekom novom obliku.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH testirano je 1133 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 129 osoba, dok je u Republici Srpskoj nakon testiranja 586 uzoraka potvrđeno kako je njih 39 pozitivno na virus SARS-CoV-2.

Među tri zaražene osobe koje su umrle u tom entitetu je i liječnik Marko Pekija, s Klinike za intenzivnu skrb Kliničkog centra u Banjoj Luci.

Oglas

Liječnici na Kliničkom centru u Tuzli istodobno pokušavaju utvrditi točno stanje dvije osobe koje su tamo primljene na liječenje kao zaražene, a zbog toga su i ranije hospitalizirane.

Ravnatelj Kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović je u odvojenim izjavama za medije kazao kako su u pitanju muškarac i žena kod kojih se sumnja na reinfekciju, no ona još nije potvrđena jer postoji i mogućnost da je riječ o “staroj”, neizliječenoj zarazi.

Oboje su ranije liječeni te nakon toga po dva puta testirani na koronavirus, a nalazi su bili negativni, da bi se muškarac sa simptomima zaraze ponovo javio u bolnicu nakon 25 dana. Prije sedam dana hospitalizirana je i žena kod koje je po drugi put potvrđen virus SARS-CoV-2.

Muškarac je sada u stabilnom stanju, a žena, koja je pretrpjela moždani udar, težak je slučaj.

“Nama je ovo prvi slučaj. Ja sam čuo da je u Srbiji nešto slično bilo, ali takve informacije nisu potvrđene niti demantirane”, kazao je Jusufović za televiziju N1.

Dodao je kako ovakvi slučajevi otvaraju pitanja o tome tko i kako može u organizmu stvoriti antitijela i koliko ona uopće mogu štititi od nove zaraze, a odgovore na to trebali bi dati imunolozi i mikrobiolozi.
Hina/foto Unsplash