U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđeno 228 novih slučajeva zaraze koronavirusom a najmanje devet osoba koje su bile zaražene preminulo je od subote, izvjestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

U Federaciji BiH je nakon testiranja 546 uzoraka u protekla 24 sata zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena u 148 slučajeva. Svih devet osoba koje su preminule a bile su zaražene iz tog su entiteta.

Riječ je o šest muškaraca i tri žene iz različitih gradova.

Oglas

U laboratorijima u Republici Srpskoj testiran je 301 uzorak a njih 80 je bilo pozitivno na koronavirus.

Najveća žarišta epidemije u BiH i dalje su dva najveća grada u toj zemlji. U Sarajevu je od subote zaraza potvrđena kod 54 osobe a u Banjoj Luci kod 22.

Zbog stalnog širenja epidemije i dnevnog broja novozaraženih koji je već tjednim troznamenkasti policija i inspekcije u BiH provode pojačane mjere nadzora, posebice nad radom trgovina i ugostiteljskih objekata.

Njihov rad uglavnom je ograničen do ponoći a na snazi je zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenim i 100 na otvorenim prostorima.

Vlasti Zapadno-hercegovačke županije u nedjelju su bile prisiljene uvesti dodatne restrikcije kod organiziranja svadbi nakon što se na jednoj od njih nedavno upriličenoj u Grudama našlo više od 600 osoba.

Organizatori obiteljskih slavlja ubuduće će lokalnom kriznom stožeru morati dostaviti popis uzvanika i kontakt telefone te precizan raspored sjedenja.
Hina /foto Unsplash