U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su potvrđena 444 nova slučaja zaraze koronavirusom, ali i čak 78 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom, a među njima je i jedna žena s dijagnozom covid-19 koja se ubila bacivši se s prozora Kliničkog centra u Banjoj Luci.

Kako su potvrdili iz tog centra, žena iz Prnjavora čiji su inicijali V. K., koja je imala 53 godine, bila je smještena na trećem katu klinike namijenjene covid bolesnicima.

S prozora je skočila u noćnim satima a prije toga je, prema tvrdnjama liječnika, bila svjesna, orijentirana, komunikativna i bez znakova psihopatologije.

Oglas

Policija je provela očevid i u tijeku je istraga o okolnostima ovog samoubojstva koju je preuzelo Okružno tužiteljstvo.

Bolnice u BiH na kojima se liječe osobe s dijagnozom covid-19 već su tjednima pretrpane, a veliki je broj teških slučajeva s obzirom da prevladava zaraza tzv. britanskom varijantom koronavirusa koja dovodi do ozbiljnih komplikacija.

Posljednji epidemiološki pokazatelji ipak ukazuju na postupno usporavanje širenja zaraze nakon što je prije desetak dana dosegnut vrhunac trećeg vala, kada je dnevno bilo više od dvije tisuće zaraženih, a samo u jednom danu bilo je 99 mrtvih.

Manje od 500 novozaraženih unutar 24 sata posljednji je put zabilježeno još sredinom veljače, prije nego što je nastupio sadašnji val zaraze.

Zbog blagog poboljšanja stanja oprezno se ublažavaju i mjere ograničenja pa je tako u Sarajevskoj županiji, koja je bila najveće žarište zaraze, nakon tri tjedna od ponedjeljka dopušten rad terasa kafića i restorana.

Hina /foto Pixabay