Nova 343 slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u srijedu u Bosni i Hercegovini, gdje je od posljedica zaraze u protekla 24 sata umrlo pet osoba, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo po kojima epidemija u BiH ne jenjava.

Značajno povećanje broja novozaraženih u odnosu na početak tjedna potvrđen je nakon testiranja 2200 osoba, od koji je nešto manje od 1600 s područja Federacije BiH, gdje je zaraza registrirana kod 270 osoba.

U tom su entitetu od utorka umrle četiri zaražene osobe, no u srijedu prijavljeno još sedam smrtnih slučajeva iz prethodnih dana.

Oglas

U Republici Srpskoj testirano je 629 uzoraka, a njih 73 bili su pozitivni na virus SARS-CoV-2.

Pojedinačno je najveći broj novozaražnih na području Banje Luke, gdje su od utorka potvrđena 33 takva slučaja, te u Sarajevu, gdje je registriran 31 novozaraženi.

Poboljšanje stanja zaraze u Sarajevu

Procjena je vlasti u Federaciji BiH kako je u glavnom gradu nakon dva mjeseca ipak došlo do stabilizacije epidemiološke situacije te da je širenje zaraze stavljeno pod nadzor jer se dnevni broj novozaraženih napokon počeo smanjivati, nakon što je od lipnja gotovo redovito bio iznad 50.

Broj oporavljenih osoba u Sarajevu proteklih je nekoliko dana veći od broja novozaraženih.

“U vrlo kratkom razdoblju došlo je do značajnog poboljšanja stanja, koje je sada zadovoljavajuće”, izjavio je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez ocijenivši kako stoga nema nikakve potrebe za uvođenjem novih restriktivnih mjera.

U cijeloj BiH trenutačno se aktivnim smatra nešto manje od sedam tisuća slučajeva zaraze koronavirusom.
Hina * foto Pixabay