Mala količina cjepiva protiv koronavirusa koja je u BiH dopremljena još početkom tjedna pet je dana čekala postupak carinjenja kako bi bila otpremljena do laboratorija gdje će ispitati njenu kvalitetu, a kada će u toj zemlji uopće početi cijepljenje još nitko ne zna.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Ratko Kovačević potvrdio je u kako je tek u petak završen postupak carinjenja male pošiljke ruskog cjepiva Sputnjik V, dopremljene u sarajevsku zračnu luku prošle nedjelje.

“Robu je preuzeo uvoznik i ona je danas otpremljena iz sarajevske zračne luke”, kazao je Kovačević.

Oglas

Riječ je o pošiljci koja sadrži dvije tisuće doza cjepiva, a ono je uvezeno na zahtjev ministarstva zdravstva Republike Srpske. Uvoznik je tvrtka koja se bavi prodajom medicinskih preparata, a cjepivo sada mora proći ispitivanja kvalitete u laboratoriju Agencije za lijekove BiH kako bi bilo pušteno na tržište. Za razliku od ruskog cjepiva, BiH automatski odobrava ona koja su već odobrena za uporabu u Europskoj uniji.

Kako je ranije najavio ravnatelj Instita za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković ta bi ispitivanja mogla potrajati do dva tjedna, a budu li rezultati zadovoljavajući Rusi bi tijekom mjeseca mogli sporučiti prvi veći kontigent od 100 tisuća doza cjepiva. Tek nakon toga moglo bi početi cijepljenje, a pravo na to za sada će imati samo osobe nastanjene u RS, pri čemu će prioritet imati zaposleni u zdravstvu i štićenici ustanova za starije osobe.

Probna količina Sputnjika V prva je isporuka cjepiva u BiH, koja još nije dočekala niti jednu od ranije naručenih 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je početkom tjedna kako ipak očekuje da će prve količine cjepiva kupljenog preko međunarodnog mehanizma COVAX biti isporučene sredinom veljače. Očekuje se 27 tisuća doza Pfizerova te 100 tisuća doza cjepiva koje proizvodi američka Moderna.

Iako cijepljenje u BiH još nije ni počelo, epidemiološka situacija u toj je zemlji i dalje stabilna uz razmjerno mali broj novih slučajeva zaraze.

Dnevni broj novozaraženih cijelog je tjedna bio manji od 400. BiH u odnosu na druge zemlje regije ipak bilježi razmjerno velik broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, jer je od izbijanja epidemije u ožujku prošle godine do sada umrlo nešto više od 4700 zaraženih osoba.

Hina / foto Pixabay