U Bosni i Hercegovini u subotu su potvrđena 233 nova slučaja zaraze koronavirusom a pet zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

U laboratorijima u BiH od petka je testirano nešto više od 1800 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 174 osobe iz Federacije BiH te kod 59 iz Republike Srpske. Pojedinačno je najveći broj novozaraženih ponovo u Banjoj Luci gdje je registrirano 25 takvih slučajeva.

Brojevi objavljeni u subotu približni su ovotjednom prosjeku a zdravstveni stručnjaci u BiH ih tumače kao naznaku postupnog stabiliziranja epidemiološke situacije.

Oglas

Tijekom kolovoza i srpnja dnevni broj novozaraženih gotovo redovito je bio veći od 300 a ponekad i iznad 400.

U BiH je trenutačno zaraženo nešto više od šest tisuća osoba, a analiza stanja u proteklih mjesec dana koju je objavilo državno Ministarstvo civilnih poslova pokazuje kako je od sredine mjeseca tjedni broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika bio nešto veći od 52.

Prema epidemiološkim kriterijima do 50 takvih slučajeva je prihvatljiva granica jer je pretpostavka kako je tada širenje zaraze pod učinkovitim nadzorom.
Hina /foto Pixabay