U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno više od 1700 novih slučajeva zaraze koronavirusom te 39 smrtnih slučajeva, što je najveći broj u jednom danu od izbijanja epidemije, dok se preopterećeni zdravstveni sustav u toj zemlji suočava sa sve većim pritiskom pacijenata.

Od utorka je testirano gotovo 4.400 uzorka i to je također najveći broj do sada unutar 24 sata, a zaraza je potvrđena kod 1234 osobe iz Federacije BiH te kod 500 iz Republike Srpske.

Broj umrlih bio je veliki i u utorak, kada je bilo 37 smrtnih slučajeva osoba kod kojih je ranije potvrđena zaraza. U Federaciji je u posljednja 24 sata preminulo njih 16, a u RS čak 23, od čega samo u Banjoj Luci devet.

Oglas

Taj grad i dalje je jedno od najvećih središta zaraze uz 218 novih slučajeva u protekla 24 sata. U Mostaru je potvrđen 141 novi slučaj zaraze, no najviše ih je i dalje u Sarajevu, u kojemu je bilo preko 300 novih slučajeva.

U glavnom gradu BiH pacijenti stoje u dugim redovima i satima čekaju na liječnički pregled u medicinskim ustanovama koje primaju osobe sa simptomima COVID-a.

U Sarajevu je trenutačno aktivno nešto više od 3700 slučajeva zaraze, dok je u samoizolaciji najmanje pet tisuća osoba.

U Federaciji BiH mjera samoizolacije skraćena je s 14 na 10 dana, no u RS i dalje traje dva tjedna.
Hina/foto Unsplash