U Bosni i Hercegovini u četvrtak je potvrđeno više od 1900 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 43 zaražene osobe umrle su u protekla 24 sata i to je najveći broj preminulih u jednom danu od izbijanja epidemije u ožujku.Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo od srijede je proveden rekordan broj testiranja. Analizirano je više od 5100 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 1262 osobe iz Federacije BiH te kod 622 iz Republike Srpske. Još 38 novozaraženih je iz distrikta Brčko, što daje zbirnu brojku od 1922 novozaražena.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih zabilježila je Banja Luka, gdje je bilo 150 novih slučajeva, u Mostaru ih je bilo 136, a u Sarajevu 135 u protekla 24 sata.

U Sarajevskoj županiji u četvrtak je registrirano ukupno 850 novih slučajeva, ali uz pojašnjenje kako je riječ o uzorcima koji su prikupljani u razdoblju od proteklih pet dana.

Prema zbirnim podacima iz entiteta te distrikta Brčko, koje je u četvrtak objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, sadašnja incidencija, odnosno broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika u tjednu, je blizu 315.

Oglas

Ta statistika odnosi se na razdoblje od 26. listopada do 1. studenog, dok je tjedan dana prije toga incidenca bila 207.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez upozorio je kako prosjek značajno odstupa od stanja u različitim dijelovima zemlje pa je tako incidencija u Sarajevskoj te Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje se zaraza najbrže širi, veća od 500.

Hina / foto Pixabay