Dvadeset sedam država članica Europske unije i 13 drugih zemalja oformilo je u petak koaliciju zaduženju zaključiti ambiciozan sporazum o zaštiti otvorenog mora, rekli su u petak francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na samitu u Brestu.

Ta koalicija, na poticaj Europske unije i Francuske, semestralne predsjedateljice Europskom unijom, “poziva na prihvaćanje ambicioznog sporazuma o održivom očuvanju bioraznolikosti mora izvan nacionalnih jurisdikcija”, objasnila je predsjednica Europske komisije.

“Vrlo smo blizu zaključenja (sporazuma) no potreban je poticaj da se to završi ove godine”, rekla je.

Oglas

Inicijativu podržavaju Australija, Kanada, Čile, Komorski otoci, Indija, Monako, Maroko, Norveška, Peru, Republika Kongo, Singapur, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sporazum treba donijeti alate za zaštitu međunarodnih voda koje su prečesto zona u kojima ne rijede ekološki zakoni, istaknuo je francuski predsjednik.

Otvoreno more počinje ondje gdje završavaju isključivi gospodarski pojasevi država članica, najviše 200 nautičkih milja (370 km) od obale i prema tome nisu pod pravnom nadležnošću nijedne države.

Područje otvorenog mora čini više od 60 posto oceana i gotovo polovinu našeg planeta, no prečesto je to područje nedovoljno poznato.

Oceani su ugroženi jer razaraju ih emisije stakleničkih plinova koji izazivaju globalno zatopljenje, izazivaju kiselost voda, a oceani trpe i zbog onečišćenja svih vrsta t naravno zbog pretjeranog izlova.

Pregovori o sporazumu o otvorenom moru, koji se vode od 2018. godine pod okriljem UN-a, bili su prekinuti zbog pandemije covid-19. Četvrti i teoretski završni krug pregovora predviđen je u ožujku u New Yorku.

Hina/foto Pixabay