U Hrvatskoj je trenutačno na covid pozitivno 3820 učenika i 554 nastavnika, odluku o prelasku na online nastavu mogu donijeti osnivači škola u suradnji sa županijskim stožerom, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) za sada ne namjerava mijenjati kalendar školske godine.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja za sada ne namjerava mijenjati kalendar školske godine koji je definiran Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022. koja je donesena još krajem travnja”, istaknulo je Ministarstvo na upit Hine.

Što se tiče moguće online nastave u skladu s epidemiološkom situacijom u pojedinoj školi, gradu, području županije ili županiji, osnivači škola u suradnji sa županijskim stožerom mogu donijeti odluku o prelasku na online nastavu za pojedinu školu grad ili za područje cijele županije.

Oglas

Iz Ministarstva podsjećaju da je to definirano modelom koji je donesen još prije početka prošle školske godine I na snazi je više od godinu dana i koji je omogućio tijekom prošle školske godine da su učenici u Hrvatskoj proveli na nastavi uživo puno više dana od svojih vršnjaka u EU.

Na covid pozitivno 3820 učenika i 554 nastavnika

Od 3830 učenika pozitivnih na covid na području Hrvatske, 2226 ih je u osnovnim, a 1594 u srednjim školama.

Najviše zaraženih učenika je u Gradu Zagrebu, njih 1140 i to 660 u osnovnim, a 480 u srednjim školama. Najmanje covid pozitivnih učenika je na području Ličko-senjske županije te je od njih 24, 20 osnovnoškolaca, a četiri su srednjoškolca.

Od 554 nastavnika pozitivna na covid na području Hrvatske, najviše ih je u Zagrebu – 134, a najmanje u Požeško-slavonskoj županiji – pet.

U samoizolaciji je ukupno 10.115 učenika, od čega 6743 učenika osnovnih i 3372 srednjih škola. Najviše ih je u Gradu Zagrebu – ukupno 3569, a najmanje u Krapinsko-zagorskoj županiji – 14.

Djelatnika je u samoizolaciji 159, od toga ih je najviše, 41, na području Grada Zagreba. Najmanje djelatnika škola u samoizolaciji, po jednoga, imaju Požeško-slavonska, Koprivničko-križevačka i Vukovarsko-srijemska županija.

Četiri škole po C modelu

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, nastava se po C modelu održava u četiri škole.

Srednja škola Konjščina od 22. listopada nadalje nastavu izvodi u kombinaciji A i C modela, a Osnovna škola Kuršance na online nastavi je od 25. listopada do 3. studenoga.

Nastavu na daljinu, odnosno po C modelu, od 20. do 29. listopada za učenike od 5. do 8. razreda organiziraju Osnovna škola Kralja Tomislava iz Zagreba i OŠ Ivo Lola Ribar iz Labina.

Hina/ foto MD