U javnosti se i dalje bruji o slučaju ‘privatne plaže’ u Drveniku Velom, odnosno muškarcu koji je uzurpirao pomorsko dobro što je dovelo do već poznatog incidenta.

Njega su pozvale njegove gošće iz Češke, ljute što su na plaži zatekle splitsku novinarku i spisateljicu Tonku Alujević i njezinu prijateljicu. Čehinjama je, naime, obećana privatna plaža – podsjeća Index.

“Ajde, stavite me u medije. Ajde, stavite me! Ali prvo odite u katastar pa pogledajte da je to moja plaža privatna. Jedna crta nema pomorskog dobra. Makni mi se s plaže, je*at ću ti majku! Stavi me u medije! Hajde, stavi me u medije! Je*o ti Bog mater! Stavi me u medije, je*o ti pas majku u pi*ku!” vikao je muškarac putem videopoziva koji se odvijao preko mobitela koji je držala Čehinja.

Oglas

Hrvatima nije strano na Booking.comu zakačiti opciju da imaju privatnu plažu, iako u Hrvatskoj takvog pojma -nema.Već letimičan pogled na ovu poznatu stranicu za online rezervaciju smještaja pokazuje da Hrvati često uz svoj smještajni objekt prijavljuju privatnu plažu. Dakle, kad se na stranici Booking.com sortiraju smještajne jedinice konkretno prema pojmu “privatna plaža” – izađe fascinantna brojka od njih 1574.

Inače, uz tekstualni opis na nekim objektima se ne navodi kako oni imaju privatnu plažu iako su objekti sortirani uz rečeni parametar, no neki se izričito reklamiraju kao oni koji imaju privatnu plažu, pa spominju pojam privatne plaže uz primjerice restorane, parking ili besplatni WiFi.

Brojku uzeti sa zrnom soli, ali…

Kako to već ide na ovakvim stranicama, naravno da sveukupnu brojku treba uzeti sa zrnom soli, ali sve i da se isključe oni koji su takav opis stavili iz neznanja, slučajno ili kako već, radi se o popriličnom broju onih koji svojim gostima nude ono što se gostima nuditi ne može.

Što kaže stručnjak za pomorsko dobro?

Podsjetimo i na riječi stručnjaka za pomorsko dobro Gorana Vojkovića, koji je prokomentirao situaciju iz Drvenika Velog.

“Morska obala je izvan vlasničkog režima i slobodno je možete koristiti u uobičajene svrhe. Kupanje, sunčanje, plivanje, ribarenje s obale, što već želite”, kazao je.

Izjasnio se i o pitanju koncesija.

“Sada se, naravno, postavlja pitanje – može li netko imati koncesiju na plažu i tu plažu imati u isključivu uporabu svog kampa ili hotela (ili naplaćivati ulaz). U načelu može. No takva koncesija se mora nalaziti u javnom registru – dostupan je na http://servisi.fina.hr/regkonc/index.do (ili proguglajte “registar koncesija”). No takvih koncesija je za plaže u Hrvatskoj vrlo malo.

Potpuno isključivanje opće uporabe košta prilično i većina čak i razvikanijih hotela je zaključila kako ipak neće tražiti koncesije – radije će pustiti sve zainteresirane pa zaraditi na drugi način, ponudom pića ili dodatnih sadržaja. U svakom slučaju, ako netko tvrdi da ima koncesiju i da može isključivo koristiti neki dio obale – za to treba imati dokaz, posebno rješenje i taj dokaz uredno možete mobitelom provjeriti u registru. Ponavljamo, vrlo ih je malo, čak su i plaže ispred hotela s pet zvjezdica obično javne plaže”, pojasnio je Vojković za Index.
M. D. / foto MD