Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je da je u Hrvatsku od otvaranja granica 9. svibnja ušlo 2700 stranaca, od kojih je 2100 državljana Europske unije.

“Od stupanja na snagu te odluke 9. svibnja pa do danas smo imali oko 2700 stranih državljana, od toga nešto više od 2100 državljana EU. Prema našoj statistici najviše državljana je iz susjedne nam Slovenije te Austrije i Njemačke. Što se tiče trećih državljana pretežito su iz Bosne i Hercegovine”, rekao je Milina za Dnevnik RTL televizije.

Dodao je da su granični policajci pripremljeni za nadolazeće popuštanje mjera i početak turističke sezone.

Oglas

“Policajci su pripremljeni te rade kontrole kao što je bilo i za vrijeme određivanja mjera samoizolacije. Ovo je samo jedan blaži stupanj kontrole”, ističe Milina.

Objasnio je da i dalje prikupljaju sve podatke o osobama koje dobiju i letak HZJZ-a da se moraju pridržavati svih epidemioloških mjera.

“Mi unapređujemo naš sustav, pokušavamo razraditi dodatne funkcionalnosti. Pokušat ćemo pronaći rješenja kako bi ubrzali vremensko trajanje granične kontrole”, kazao je Milina.

Ukoliko policajci primijete na strancu da je bolestan, slijedi mu klasična mjera samoizolacije.

Milina je naglasio da Hrvatskoj nimalo ne stvara problem što nije dio Schengenskog prostora.

Na pitanje sprema li se Hrvatskoj novi migrantski val uslijed eskalacije sukoba migranata i policije u Bihaču, Milina je kazao da su pojačali svoje kapacitete na vanjskim granicama EU-a.

“Priljev migranata je znatno smanjen, 50 posto je manji. U zadnjih par dana nemamo povećanje. Pratimo aktivno stanje. Bitno je da sve zemlje u regiji brinu i štite svoje ulazne granice i moraju pojačati kontrole”, zaključio je Milina.

Hina / Ilustracija: Imre Tömösvári on Unsplash