Na Klinici za infektivne bolesti KBC-a Split od početka pandemije koronavirusa, koji je Hrvatsku zahvatio sredinom ožujka, liječeno je ukupno 456 pacijenata, od kojih je umrlo njih 78, najviše štićenika domova za starije i nemoćne osobe.

Među tim pacijentima bilo je 61 posto muškaraca i 39 posto žena, troje djece u dobi do 18 godina, a najbrojniji hospitalizirani bolesnici su oni s 50 i više godina.

Šef Klinike za infektivne bolesti Ivo Ivić izjavio je Hini da očekuju veće probleme ove jeseni i zime, kada će u sezoni gripe sigurno porasti broj zaraženih.

Oglas

“Tada ćemo morati razdvojiti gripu od koronavirusa i vidjeti tko ima koju infekciju, što će biti dosta komplicirano i teško. No, i dalje vjerujem da ćemo uz ovakve protuepidemijske mjere moći smanjiti širenje gripe i Covida-19”, kazao je.

Da smo u sezonama gripe, u vrijeme kada nije bilo koronavirusa, poduzimali ovakve mjere zaštite gripa bi bila minimalan problem, jer se ne bi mogla širiti, dodao je Ivić.

Na Klinici za infektivne bolesti skoncentrirani su na Covid-19, pa primaju vrlo ograničeni broj drugih bolesnika, trenutno ih tamo leži tek četvoro. S obzirom da im je potreban veliki broj izolacijskih soba, nedostatak rješavaju koristeći sobe na drugim odjelima.

Ivić kaže da na pacijentima koji su preminuli od koronavirusa uglavnom ne rade obdukcije već se ide na kliničku dijagnozu. Obdukcija se radi jedino u slučaju posebnog sudskog naloga, a više od 70 posto obitelji ne želi obdukciju, dodao je.

Na području Splitsko-dalmatinske županije sada je nešto bolja situacija s koronavirusom, kaže Ivić, iako su u usporedbi s ostatkom Hrvatske i dalje najgori, što potvrđuje podatak da je od svih novootkrivenih pozitivnih osoba četvrtina u toj županiji.
Hina /foto screenshot