Situacija u KBC-u Split je složena, hospitalizirano je više od 160 koronavirusom zaraženih pacijenata od kojih je 20 na respiratoru, izjavio je u petak ravnatelj tog KBC-a dr. Julije Meštrović.

Naglasio je kako je sve veći broj pacijenata na respiratoru, a bolesnici koji imaju najteže oblike bolesti mlađe su životne dobi nego što je to bilo ranije. Građanima je poručio da se čuvaju i izdrže još neko vrijeme dok se ne postigne zaštita cijepljenjem.

Bolnica je, kazao je, zbog svega što se događa pred velikim iskušenjima.

Oglas

“Oslobađali smo nove kapacitete na Križinama, pripremili smo se, sve ćemo napraviti najbolje moguće ali neće biti lako. Hitni program radimo uobičajeno, kao i onkološke bolesnike. Za sada imamo dovoljno lijekova koje uredno primaju onkološki bolesnici i možemo mirno dočekati uskršnje blagdane”, kazao je ravnatelj Meštrović.

Poručio je i kako će nakon Uskrsa situacija s lijekovima biti riješena i bolja.

Karin: Velik broj oboljelih osnovnoškolaca i srednjoškolaca

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin rekla je da rast broja oboljelih najbolje govori o jačini epidemije i virusa jer se dnevno hospitalizira i po nekoliko pacijenata koji imaju loše kliničke slike.

Danas Splitsko-dalmatinska županija ima više od 30 posto oboljelih od ukupnog broja testiranih i primjetan je veliki broj oboljele djece iz osnovne i srednje škole, ali i puno obiteljskih kontakata, navela je Karin.

Nemaju, kazala je, neko veće žarište iako, pojašnjava, sada svaka obitelj koja ima pojedinog zaraženog člana postaje žarište.

“Imamo i druženja mladih u manjim grupama iz kojih se širi epidemija, a s obzirom da se radi o tzv. britanskom soju on plamti i širi se jako brzo, te daje nepovoljne kliničke slike. Situacija nije dobra i nadam se da ćemo sada za blagdane voditi računa o distanci i obiteljskim druženjima i da se onaj tko nije cijepljen i nije prebolio koronu neće međusobno družiti”, kazala je Karin.

U Sinju je, kazala je, primjetan veliki broj novooboljelih u odnosu na broj testiranih iako tamo nema većeg žarišta. Građanima je poručila da se još malo strpe jer uskoro dolazi deset tisuća doza cjepiva.

Na novinarski upit kako se odvija dinamika cijepljenja u Spaladium Areni rekla je da se odvija dobro jer se sve isporučene količine cjepiva odmah primjenjuju, nema velikog odbijanja cijepljenja, tek pet posto pacijenata odbija AstraZenecu, ali se ona primjenjuje na ostale pacijente. Za građane koji su se cijepili AstraZenecom je poručila da ne moraju strahovati za drugo cjepivo jer oni kod svake isporuke tog cjepiva ostavljaju određeni dio za drugu dozu.

Hina / foto: screenshot