Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je izvješće za prethodnih sedam dana, vezano za epidemiju koronavirusa.

Prema podacima HZJZ-a, postotak zaraženih na svadbama nije toliko dramatičan koliko se stekao dojam, a Novalja koja se navodi kao leglo zaraze zbog Zrća nije na vrhu ljestvice mjesta na kojima su se turisti zarazili. Naime, najviše turista se u periodu od 7. srpnja do 24. kolovoza zarazilo u Makarskoj. Od njih 70 ih je čak 63 državljana Austrije.

Novalja i Split dijele drugo mjesto. Na oba mjesta se zarazilo 34 turista.

Oglas

Što se svadbi tiče, u proteklih tjedan dana je na svadbama zaraženo samo 1,68 posto slučajeva. Kod većine nema podataka o izvoru zaraze.

U proteklih tjedan dana i dalje se nastavlja trend značajnog udjela osoba koje su oboljele tijekom ljetovanja u Srednjoj i Južnoj Dalmaciji (Makarska, Vodice, Pag, Hvar, Split, Brač – Bol). Također, ponovno se blago povećao udio oboljelih povezan sa svadbenim slavljima zbog pojave oboljelih na svadbenim slavljima u Brodsko-posavskoj, Varaždinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no situacija je stavljena pod nadzor. I broj importiranih slučajeva je narastao, naročito iz BIH (17), dok se u ostalim slučajevima radi o Kosovu, Austriji, Njemačkoj i SAD-u.

Županijski epidemiolozi na terenu posljednjih su tjedan dana pod veliki pritiskom zbog povećanog priljeva novooboljelih osoba čija epidemiološka obrada osim intervjua (uzimanja epidemiološke anamneze) uključuje i obradu kontakata – odnosno kontaktiranje svih osoba koje pojedini oboljeli koji nije iz samoizolacije navede. Unatoč tome, prema informacijama s terena , naročito u najpogođenijoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, i dalje nemaju zaostatke u obradi oboljelih osoba i njihovih kontakata

Od onih podataka koji su se uspjeli prikupiti, osim uobičajenih, nabrojenih kategorija izvora zaraze (ljetovanja/noćni klubovi, kontakti, svadbena slavlja i sl.) u posljednje se vrijeme ističe zamjetan udio oboljelih igrača manjih nogometnih klubova.
M. D.