I ove godine u okviru projekta Sigurna turistička sezona koja se već 13. sezonu za
redom provodi u Makarskoj, tijekom turističke sezone boravit će policijski službenici iz Poljske i susjedne BiH.

Akcija Sigurna turistička sezona na prostoru Splitsko-dalamtinske županije ove godine provodi se samo u Makarskoj i Trogiru, doznali smo od Dalibora Mihaljevića, policajca iz Makarske kojeg smo zatekli na gradskoj plaži zajedno s kolegom Nikolom Gućem, također iz Makarske koji odrađuje praksu, Nikom Barišićem iz Livna, te policajkama Đenitom Mehmedić iz Sarajeva koja prvi put sudjeluje u projektu u Makarskoj i Katarzyna Pilipiuk iz Poljske kojoj je ovo već treća sezona.

Ove godine je manje turista, ali projekt suradnje i te kako je značajan osobito u
ovogodišnja posebna vremena zbog koronavirusa, odnosno mjera koje se poduzimaju s ciljem sprečavanja širenja epidemije. Naime, najveći broj pitanja koje policajci dobiju je upravo vezan za tu temu. Policajke iz inozemstva govore kako njihovi sugrađani iz BiH i Poljske rado biraju Makarsku za svoj odmor, ali su ipak mnogi ove sezone oprezni.

Oglas

– Upoznati su da je ovdje dobra epidemiološka situacija, ali razumljivo mnogi dvojeći zbog neizvjesne situacije odlučili su ostati u svojim zemljama, govore Mehmedić i Pilipiuk. No, oni su tu za one koji ipak nisu mogli odoljeti ljetovanju u Makarskoj uvjereni da će dobra epidemiološka slika potrajati. “U sklopu međunarodne policijske suradnje, a u okviru projekta Sigurna turistička sezona, tijekom ovog će ljeta na području Policijske postaje Makarska boraviti strani policijski službenici kao i prethodnih godina. Najveća pomoć od kolega policajaca iz inozemstva naše domaće snage očekuju u komunikaciji. Budući da su upoznati s hrvatskim propisima i hrvatskim zakonodavstvom, bit će od pomoći i nama i svojim sugrađanima koji ovdje borave.

Većina policajaca u Makarskoj govori engleski tako da međusobna suradnja s kolegama iz Poljske neće biti otežana, a s kolegama iz BiH i nema jezičnih barijera” – istaći će policijski službenik PP Makarska Dino Nemčić, voditelj zadužen za rad s policajcima koji sudjeluju u ovom međunarodnom projektu suradnje.
M.D. / foto PU SD