Misli u boji kreativna je terapija koja se održava u organizaciji Udruge Savjetovalište Lanterna kroz projekt “Zajedno smo jači”, a radionice vodi Tina Divić, prof.umjetnosti i povijesti umjetnosti.

Kako doznajemo od voditeljice, kreativna terapija se bavi otkrivanjem unutarnjih potencijala, kreativnih resursa, razvojem pozitivnih, jakih strana. – One pomažu da se suočimo s problemima, uče kako ih možemo sagledati u novom svijetlu, bolje razumjeti i s njima se nositi na konstruktivniji, kreativniji način. Za pohađanje radionice umjetničko predznanje nije potrebno, kaže nam Tina, dodajući kako je na radionicama kreativne terapije Misli u boji do sada aktivno sudjelovalo preko 20 polaznika.

Jednu radionicu smo “vižitali” i mi, zatekavši ugodnu atmosferu i dobro raspoložene polaznice.

– Na ovu sam radionicu krenula prije dvije godine, kada je pokrenuta, s ciljem oslobađanja same sebe od stresa koji se nakupio od fakulteta i nekih drugih stvari. Nakon radionice sam smirena te osjećam kao da su svi moji problemi stavljeni na čekanje. S radošću pohađam ovu radionicu te s nestrpljenjem čekam sljedeću subotu kada ćemo se ponovno vidjeti i crtati, slikati, oduševljena je Stela Iljukić dodajući kako je atmosfera ugodna, a ekipa odlična.

Pravnica koja je željela ostati anonimna kaže kako se u svakom krije neki umjetnik.

– Ja osobno sam kao pravnica opterećena nepravdom, red i rad. U svojem kreativnom radu nađem put oslobađanja stresa i boje su mi beskrajna inspiracija, otkrila nam je ova polaznica.

– Na radionicama se koristimo različitim likovnim tehnikama i terapijskim tehnikama, od promatranja i kreativnog rješavanja zadanih problema, meditacije, crtanja zatvorenih očiju, vođene vizualizacije…, objasnila nam je Tina.

Radionice se održavaju u prostoru Savjetovališta Lanterna, dakako uza sve epidemiološke preporuke,ali i na otvorenom na području Makarske, pa se kao atelje nađe Kačićev trg, park šuma Osejava, makarska Zvjezdarnica,  svjetionik Sv. Petar…

Bavljenjem kreativnošću potičemo mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova ili rješenja. Povezuje se s ugodnim emocijama i boljom procjenom vlastite dobrobiti, kaže za kraj voditeljica.

Ivona Ćirak /foto Ozren Franić