Pad gospodarske aktivnosti u zemlji u prvih 6 mjeseci ove godine odrazio se i na prihode državnog proračuna koji su u tom razdoblju, prema podacima Ministarstva financija, dosegli 60 milijardi i 356 milijuna kuna, što je za 4,7 milijardi kuna manje od prihoda u prvom polugodištu 2019., piše u nedjelju Jutarnji list.

Rashodi proračuna, prema istome izvoru, u prvom polugodištu ove godine izosili su 77 milijardi i 82 milijuna kuna, što znači da je zabilježen proračunski deficit od 16 milijardi i 725 milijuna kuna. U istome razdoblju prošle godine proračunski rashodi dosegli su 70 milijuna kuna, uz proračunski deficit od gotovo dvije milijarde kuna.

Pad gospodarske aktivnosti najviše se u ovogodišnjim proračunskim prihodima odrazio na prihode od PDV-a. Oni su u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 20 milijardi i 545 milijuna kuna, zabilježivši pad od 3,3 milijarde kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porezni prihodi po svim osnovama iznosili su u prvih šest mjeseci ove godine 32 milijarde kuna, uz pad od 5 milijardi kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Oglas

Rashodi državnog proračuna najviše su u prvom polugodištu ove godine porasli na subvencijama, za koje je izdvojeno 9 milijardi i 368 milijuna kuna, što je gotovo šest milijardi kuna više nego u prvih šest mjeseci 2019.

U porastu su i proračunske pomoći javnim poduzećima i drugim korisnicima državnog proračuna, koje su u prvom polugodištu dosegle 14 milijardi i 122 milijuna kuna. Na tom izdatku u cijeloj prošloj godini isplaćeno je 16 milijardi i 55 milijuna kuna, piše u nedjelju Jutarnji list.
Hina