– Trenutno imamo 166 djelatnika u školama pozitivnih na COVID-19, od ukupno 7,700 zaposlenih u sustavu obrazovanja osnovnih i srednjih škola na području Splitsko-dalmatinske županije, ukupno je 358 učenika zaraženo koronom od 55 tisuća učenika te pratimo nacionalni prosjek. Ukupno je oko 250 razreda s nešto više od šest tisuća učenika koji prate nastavu po C modelu, kako su razredima određene mjere samoizolacije tako se uključuju u model nastave na daljinu. Upravo jučer je osnovna škola u Omišu prešla na takav način nastave u iduća dva tjedna, a prema mišljenju epidemiologa, dok smo se mi kao osnivači škole složili s tom odlukom – brojke s područja SDŽ prenio je za Dalmacija danas Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

Smatra kako će, prema aktualnom stanju, nastavna godina završiti kako je i započela u pojedinim školama, odnosno kako će one škole koje su krenule s nastavom na daljinu tako i okončati godinu. Situacija nije alarmantna, dapače pročelnik Đonlić drži kako bi se stanje moglo ponešto smiriti početkom drugog polugodišta.

– Sve zavisi o daljnjem razvoju događaja. Mi pratimo situaciju iz dana u dan, u neprestanoj smo komunikaciji sa školama i epidemiolozima, razvili smo aplikaciju u koju se unose sve promjene u školama tako da možemo reagirati doslovno u realnom vremenu. No, procjena epidemiologa u svakoj pojedinoj situaciji je ključna. Ipak, kako je ministarstvo odlučilo izmijeniti kalendar pa je uveden dodatni tjedan zimskih praznika te će nastava započeti 18. siječnja umjesto 11. siječnja, nadamo se kako će se učenici, roditelji te obitelji pridržavati uputa te tako neće doći do horizontalnog širenja korone među učenicima, a situacija u školama bi se mogla stabilizirati.

Oglas

M.D.