Na Gatu sv. Petra u Splitu je u četvrtak predstavljen novi kontingent od ukupno 194 bicikla i 39 postaja koje će za njih biti postavljene po cijelom gradu, tako da Split sada ima 250 bicikla i 51 postaju, priopćeno je u četvrtak iz Split parkinga.

Novonabavljene bicikle, njih 170 (120 električnih i 50 klasičnih) i 35 postaja financira gradska tvrtka Split parking, a ostala 24 (16 električnih i osam klasičnih) i četiri postaje osigurao je Grad Split kroz europski projekt SUTRA, objašnjeno je u priopćenju.

Već danas u promet će biti pušteno 12 postaja i 76 bicikala, a ostale postaje s pripadajućim biciklima puštat će se kako budu postavljane do sredine prosinca.

Oglas

Ovim će sada gotovo svaki kotar i svaka važnija institucija u Splitu dobiti svoju postaju te će time građanima sustav biti znatno dostupniji. Za lokacije na Marjanu još se čekaju sve potrebne suglasnosti te će se, ako se one pribave, i postaviti.

“Pri nabavi tog kontingenta bicikala, vođeni dosadašnjim iskustvom, fokus je stavljen na električne bicikle kako bi se maksimalno prilagodilo konfiguraciji našega grada i potrebama građana”, rekao je direktor Split parkinga Marko Bartulić.

Istaknuo je kako danas predstavlja nastavak razvoja sustava javnih bicikala u Splitu kojim će ih se osigurati dovoljno za sve zainteresirane građane i pružiti dostojna alternativa javnoga gradskog prijevoza.

“Interes građana najbolje potvrđuje činjenica da su u nešto malo više od godinu dana od početka rada na biciklima odvezli osam krugova oko zemaljske kugle i proveli na njima preko 22 tisuće sati. Mi kao tvrtka, a i Grad Split, svjesni smo da sustav javnih bicikala treba pratiti i odgovarajuća infrastruktura i zato se u svim sljedećim projektima uređenja prometnica, poput Poljičke, ali i svih ostalih, misli i na bicikliste i prostor koji im je potrebno osigurati za sigurnu vožnju. Ovih 11 tisuća pretplatnika, i svi oni koji će to tek postati, to zaslužuju”, zaključio je Bartulić.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara posebno je pohvalio sve one koji su predano radili na realizaciji tog projekta, od njegovih početaka do danas, te je najavio rad na daljnjem razvoju. Rekao je kako je predviđena nabava još 16 terminala s 50 električnih i 20 klasičnih bicikala za područje Splita kojima će se taj grad povezati s ostalim gradovima u aglomeraciji.

“Bicikle su se vratile na naše ulice nakon što su gotovo u potpunosti nestale”, rekao je Krstulović Opara i dodao da Split postaje “najbiciklističkiji grad u državi”.

Direktor Nextbikea Ante Gustin je istaknuo kako za kontroliranje distribucije i korištenje bicikla postoji služba koja ih dva puta na dan raspoređuje da se postigne optimalno stanje po postajama.

Objasnio je kako se prati situacija te da će se ondje gdje je povećana potražnja povećati broj stalaka.

Sustav se u Splitu pokazao kao pun pogodak – u nešto više od godinu dana više od 70 tisuća najmova dosadašnjih 86 bicikala, rekao je.

“Moram pohvaliti Split jer je to prvi grad koji je u pravom smislu riječi implementirao sustav javnih bicikala u cijelosti, ali i dalje, naravno, ima mjesta za napredak”, istaknuo je Gustin.

HINA/foto Pixabay