U Splitsko-dalmatinskoj županiji je četiri nova pozitivna slučaj na koronavirus i da u toj županiji sada je ukupno sedam, svi su u splitskoj bolnici, a u karanteni u Duilovu su 54 osobe od kojih su 32 državljani Hrvatske, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

“Imali smo jučer troje bolesnika a  do danas ih je primljeno još četvero. Svi imaju blaže respiracijske simptome”,  rekao je ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović.

Istaknuo je kako među sedam zaraženih koronavirusom nema medicinskog osoblja. Po njegovim riječima, sustav funkcionira bez posebnih poteškoća.

Oglas

“Naši timovi rade, spremni smo i za daleko veće izazove. Sve je onako kako treba i kako smo predvidjeli – broj bolesnika se mora povećavati to je bilo očekivano, važno je da mi funkcioniramo, da radimo dobro i na to smo se pripremili”, istaknuo je Meštrović.

Na pitanje imaju li djelatnici u splitskoj bolnici dovoljno zaštitnih maski odgovorio je potvrdno.

“Svega ima dovoljno i svi se moramo pridržavati uputa  i zaštitnu opremu upotrebljavati prema indikacijama”, rekao je Meštrović.

Predsjednik Županijskog stožera civilne zaštite Luka Brčić je rekao kako je Spaladium arena sprema za prihvat 1.200 osoba u slučaju potrebe.

“Imamo  dvije dvorane – od 1.000 metara četvornih  i  od 4.000 metra četvornih koje su adekvatno opremljene  sa sanitarnim čvorom a postoji i  kuhinja  Ako se za jednog  bolesnika zahtjeva prostor od četiri metra četvorna,  to znači  da do 1.200 ljudi, blažih bolesnika, možemo smjestiti u Spaladium arenu ako  bude potrebno”, kazao je Brčić.

Ne hodajte s “oružjem” po splitskim ulicama, mislite na svoje i druge

Župan splitsko- dalmatinski Blaženko Boban pozvao je na disciplinirano ponašanje koristeći za koronavirus riječ “oružje”.

“Koristim priliku ne više apelirati nego reći – ljudi ostanite kući,  ne hodajte s ‘oružjem’ po ulicama Splita i naših gradova i općina. Ne hodajte s ‘oružjem’, ako već ne mislite na sebe, mislite na onoga do sebe,  na svoje dijete, majku,  oca – to je 90 posto rješenja problema  kojeg sad imamo”, poručio je župan Boban.

Pozvao je  gradonačelnike i općinske načelnike  u Splitsko -dalmatinskoj županiji da aktiviraju komunalne redare u sprečavanju  i upozoravaju onih koji nisu samosvjesni  i koji se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera.

“Aktivirajte ih i pomognimo institucijama i sustavu, policiji, da kontaktiraju s onima koji se neprimjereno ponašaju po našim ulicama i gradovima, a svaki građanin pojedinačno najviše može doprinijeti ovoj situaciji  i najviše može pomoći svojim savjesnim i pridržavanjem odluka Nacionalnog stožera i ublažiti ovu situaciju u kojoj trenutno jesmo”, kazao je Boban.

Najavio je kako će danas Nacionalni stožer donijeti odluku da brzobrodskih linija prema otocima od danas više nema.

“Što se tiče trajektnih linija za naše otoke prometovat će samo na način da će prenositi roba i materijal, a što se tiče putnika moći će samo oni koji imaju prebivalište na otocima putovati na te otoke,” kazao je Boban.

Na pitanje jesu li pregledani strani državljani na otocima i prati li se njih,  Boban je rekao da što se tiče stranih državljana “nijedan nije mogao ući već pet-šest dana i više na područje Republike Hrvatske, a da prije nije imao pregled na granici, na ulazu u zemlju”.

Na pitanje što je s onima iz inozemstva koji imaju prebivalište na otoku, Boban je odgovorio kako “taj mora ići u samoizolaciju”.

Ravnateljica Županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin  je rekla da epidemiolozi u Splitsko-dalmatinskoj županiji obrađuju osobe za koje se sumnja da su mogli imati kontakte s oboljelim od koronavirusa.

“Epidemiološka služba radi 24 sata,” istaknula je.

Doktorica Dijana Novković je rekla da epidemiolozi imaju podatke o osobama koje su došle na područje Splitsko-dalmatinske županije “a radili su negdje vani”.

Hina