Korona kriza je potpuno preokrenula trend rasta broja privatnih iznajmljivača – manje gostiju podrazumijeva manju zaradu, što je dovelo do povećanja broja odjavljenih apartmana. Koliko će ih se i hoće li se vratiti u redove iznajmljivača još je pitanje, a oni koji su ostali kažu da se bore za svakog gosta. Mada gostiju još uvijek nemaju, iznajmljivači su ipak počeli s pripremama svojih apartmana za turističku sezonu.

– Tu i tamo se vrte neki stari naši gosti. I to su sve naši, znači iz Hrvatske. Stranaca ne da nema nego niti na vidiku, upita nema, rezervacija nema – kazala je za RTL Danas Fani Bošnjak, vlasnica apartmana. Sve je stalo pa se velik broj iznajmljivača odlučio na odjavu apartmana.

– Na području Splitsko-dalmatinske županije u 2020. odjavljeno je 11 posto iznajmljivača, točnije 3266. Najviše od toga je na području grada Splita – 15 posto – ustvrdila je Stjepanka Marčić, voditeljica Odsjeka za turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Oglas

– Ti zahtjevi za odjavu išli su tijekom cijele godine, najviše tijekom prosinca, što nije ni čudno. Znamo kakva je sezona bila i da su lošije čak prošle urbane sredine, a malo bolje izolirane kuće za odmor – izjavila je Gordana Piteša, voditeljica Sekcije Zajednice obiteljskog turizma pri HGK – ŽK Split. Oko 26.000 iznajmljivača trenutačno je aktivno u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Imamo preko 120.000 kreveta, od 160.000, u tri zvjezdice i mislim da je to oko 80 posto ukupnog privatnog smještaja. I oni su poslije četiri zvjezdice najviše popunjeni, a iza njih pet zvjezdica – kazao je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

M.D. / foto: O.F.