Trenutno na području Splitsko-dalmatinske županije boravi 2446 raseljenih osoba iz Ukrajine, a u hotelu „Zagreb“ u Splitu trenutno je smješteno 127 osoba, većinom djece iz Nogometnoga kluba Shakhtar, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u Splitsko-dalmatinskoj županiji. „Danas u našoj županiji imamo 130 djece koja su zbrinuta kroz osnovno školstvo. Sedam njih je u srednjim školama, a 17 u vrtićima, dok ih je 106 u osnovnim školama“, istaknuo je župan Blaženko Boban i dodao da se za raseljene osobe iz Ukrajine organiziraju brojne dodatne aktivnosti. „U suradnji s Centrom „Zlatna vrata“ organizirali smo edukaciju iz hrvatskoga jezika za osobe koje su izišle iz obrazovnoga sustava. Uistinu je bilo jako veliko zanimanje za ovu edukaciju. Zahvaljujem „Zlatnim vratima“ jer uz našu pomoć trenutno imamo više skupina na tim edukacijama“, dodao je Boban.

„Djeca su u hotel „Zagreb“ došla sa svojim trenerima iz Shakhtarove sportske škole. Došlo je i nekoliko majki, a djeca imaju i svoga liječnika te psihologa. Ovdje imaju kompletnu skrb, a Centar za socijalnu skrb je došao u hotel i za svako dijete odredio skrbnika. Svaka punoljetna osoba iz sportske škole ima određeni broj djece za koju skrbi“, izjavio je Srđan Kuščević, pročelnik Područnoga ureda civilne zaštite Split.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut naglasio je spremnost Republike Hrvatske za prihvat raseljenih osoba iz Ukrajine. „Vlada Republike Hrvatske je od prvoga dana vrlo aktivno i konkretno ušla u ovu problematiku. Formirala je međuresornu radnu skupinu koju vodi Ministarstvo unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Božinović“, izjavio je Trut.

Oglas

Crveni križ formirao je informativni centar u kojemu se prikupljaju informacije kako bi se raseljenim osobama iz Ukrajine olakšao boravak. „Provode se aktivnosti evidencije raseljenih osoba u sklopu Službe traženja. Provodi se i psihosocijalna podrška te se dijeli humanitarna pomoć u vidu prehrambenih i higijenskih paketa“, rekao je Joško Metličić, Ravnatelj Društva Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije.

MD/foto SDŽ