U akciji “Čisto more, puno srce – ronjenjem protiv morskog otpada” u subotu je na plažama u Stobreču prikupljeno oko 450 kilograma otpada iz podmorja na dubini i do osam metara, izvijestio je Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade koji je organizirao akciju.

“To su plaže koje su tijekom ljeta pune kupača te smo današnjim čišćenjem morskog podmorja od raznih bačenih predmeta, poput željeza, stakla i plastike dali svoj doprinos da se oni osjećaju što udobnije,” rekao je Hini predsjednik Ronilačkog kluba Ćiro Ugrin.

Dodao je da je u akciji čišćenja podmorja na površini od oko dva hektara sudjelovalo 15 ronioca iz kluba te dvojica ronioca iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji im je partner u akciji.

Oglas

Većinu otpada prikupljenog u čišćenju podmorja u Stobreču bacilo je lokalno pučanstvo, a dio otpada nanijele su na to mjesto i morske struje, kazao je Ugrin.

Projekt je sufinancirala s 40.000 kuna Splitsko-dalmatinska županija.

Provedena akcija je u skladu s važećim Protokolom za provedbu akcija čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području Republike Hrvatske i ciljem praćenja vrsta otpada koji se pronalaze u teritorijalnom dijelu Jadranskog mora.

Hina / foto:Ronilački klub Rostrum,Ronilački klub veterana 4.brigade