Situacija s brojem zaraženih u Vrgorcu nije dobra – kako je otkrio gradski Stožer civilne zaštite, trenutno je 27 zaraženih te 70 u samoizolaciji. Povodom toga se na društvenim mrežama Stožer oglasio priopćenjem u kojem sve glasnije upozorava građane na pridržavanje mjera. Prenosimo ga u cjelosti.

Statistika je točan skup netočnih podataka ili pak za neke sredstvo manipulacije. Da, statistika je sredstvo manipulacije za one kojima je to životni poziv. Stožeru Civilne zaštite Grada Vrgorca nije u cilju obmanjivanje javnosti, a još manje izazivanje panike među istom, već ćemo samo pokušati probuditi svijest i pozvati građane Grada Vrgorca na što veću opreznost i ujedno odgovornost.

Službene brojke za našu malu sredinu su iznenađujuće visoke i u ovom trenutku brojimo 27 zaraženih (2 u posljednja 24 sata) te po trenutno dostupnim informacijama 70 osoba u samoizolaciji. Broj novozaraženih u posljednjih 48 sati je u opadanju, ali i dalje su brojke iznimno visoke. Kao zajednica nismo prošli “lišo” i upravo se Korona događa u našeg susjeda, prijatelja ili obitelji.
Možda tek kada dođe do nekog našeg uistinu shvatimo ozbiljnost situacije.

Možda nonšalancija pojedinaca i bježanje od stvarnosti dovedu do većeg broja zaraženih. Možda će ti isti pojedinci nakon ove objave i dalje sa podsmijehom gledati na cjelokupnu situaciju i ponašati se da je to za njih “špansko selo”. Do kada gospodo? Do kada ćete bez zaštitnih maski ulaziti u trgovinu sa frazom “ja ću samo kruh i cigarete”? Do kada? Di kada ćete svojom introvertnošću dovoditi ljudske živote u pitanju? Svakodnevno u vijestima možemo čuti kako se broj osoba na respiratoru povećava.
Također vidimo doktore i medicinsko osoblje na izmaku snaga. Zapitamo li se ikada jesmo li mi kao društvo odgovorni i jesmo li spremni preuzeti odgovornost jer smo možda sa svojim “ja ću samo kruh” doveli nekog do tog respiratora. Slijedi li nam novi lockdown?

Oglas

Naravno da će tada biti netko drugi kriv i svi ćemo tražiti odgovornost institucija zbog toga. Neće tada biti kriv Stožer, HZJZ, Vlada, već samo mi. Mi kao društvo. ‘ta će bolan ta Korona je u posljednje vrijeme izlizana fora nakon svih brojeva novozaraženih ili pak umrlih. Možda će neki reći da umiru samo stariji, ali tko smo mi da sudimo tko je star, a tko mlad?! Ostanimo odgovorni- poručio je Stožer CZ Grada Vrgorca.
M.D. / foto TZ Vrgorac