Mada zvuči samo kao sarkastična šala, na društvenim mrežama najavljeni Festival bespravne gradnje i devastacije prirode (FBGDP) uistinu će se održati,i to 4. srpnja u,kako navode organizatori, “prekrasno razorenoj uvali Vruja između Brela i Piska”.

Prenosimo materijal kojeg su nam poslali za najavu ovog, uistinu neuobičajenog prosvjeda.

“Upravo zahvaljujući uspješnoj suradnji države i lokalnog poduzetnika, danas Vruja nije samo šuma ili netaknuta plaža, već na njoj imamo tunel, cestu od par kilometara, bazen i luksuzno apartmansko naselje u kojem su, koliko je za sad poznato, odsjedala najmanje tri hrvatska predsjednika.

Oglas

Prošlo je već 20 godina otkako je lokalni moćnik sagradio prvi ilegalni objekt u uvali, tako da je ovo jubilarno, 20. izdanje festivala. Zbog toga smo mi, mještani okolnih naselja i ljubitelji kvalitetne bespravne gradnje, odlučili organizirati proslavu, upaliti miješalicu i malo se počastiti.

Neka vas ne buni što će događanje formalno biti prijavljeno kao – prosvjed.Svi ste pozvani. Program počinje popodne i traje do 21 sat.

Prva je na rasporedu radionica “Osnove joge na bespravno sagrađenim objektima”. Neki od položaja s kojima će se polaznici moći upoznati su Ležanje pred bagerom i Podmićeni geodet koji u sudnici gleda dolje. Znamo da zvuči nevjerojatno, ali radionica se zaista održava, stoga se prijave zaprimaju na našoj Facebook stranici.

Očekuju vas najmanje tri performansa istaknutih, afirmiranih umjetnika. Bit će tu radionica šalovanja i betoniranja pod morem, zatim akcija grljenja bagera i pikamera te fotonatječaj na temu “Moja najdraža bespravna građevina” na kojem ćemo zaprimati fotografije devastacije prirode iz cijele Hrvatske i potom, na bespravno sagrađenom zidu na državnoj zemlji, izložiti najbolje.

Centralno događanje bit će okrugli stol na temu betonizacije i devastacije, gdje će sudjelovati renomirani dalmatinski arhitekti i urbanisti. Tu će biti riječi i o važnosti nasipavanja mora zemljom od iskopa koju je načelnikov rođak morao hitno negdje iskrcati.

Događanje ima i humanitarni karakter. Prikupljat će se prilozi za sljedeću kampanju predsjednika Zorana Milanovića, budući da je jedan od većih njegovih financijera upravo devastator uvale Vruja. Naša je namjera maksimalno rasteretiti budžet ilegalnih graditelja i tako doprinijeti njihovu ostanku u Hrvatskoj, kako bi prestali odlaziti bagerom za kruhom.

Program će uskoro biti objavljen na našem Facebook profilu. Bit će tu i gosti iznenađenja, a za posjetitelje smo pripremili transparente s natpisima kao što su “ne lomite mi bagere”, “prirodno je nastrano”, “ptice seru po Hrvatskoj”, “od asfalta oteto zauvijek prokleto”, “cipli govnari”, “bolje rob nego bor”, te “čovik je od svoji para uredijo put da se more auton doć na vruju a vi ga napadate komunjare ustaške”.

Festival su video-pozivnicama podržale brojne poznate osobe. Performer Siniša Labrović poručuje: “Dođite, uništite, ima se još šta uništit, nije da nema”, te izražava želju da ljubitelje prirode pojedu lavovi. Glazbenik Mile Kekin zapjevao je “to će biti taj dan, objesi zimmer frei, lezi pod bager i uživaj”.
Rade Šerbedžija recitira pjesmu More, velikog Josipa Pupačića, napisanu baš na Vruji. I poručuje: “Spasimo Vruju, spasimo more. Da nam se ponovo penje i smije”. Edo Maajka ukazuje na važnost očuvanja Vruje i poručuje “no pasaran, jaran, no pasaran!”

Prosvjedni festival bespravne gradnje i devastacije prirode trajat će jedan dan, samo 04. srpnja 2021. godine. Zaista se održava, a ulaz je besplatan. Parking je omogućen na odmorištima uz cestu. Centralni dio programa održava se u samoj uvali, na betoniranom platou pored ilegalnih građevina, nedaleko od plaže – najavljuju organizatori.
M.D.