Idućeg ponedjeljka, s početkom u 19:30, otvara se originalna izložba “Selfie dalmatian wall” u Zaostrogu, pokraj pošte. Kako doznajemo od Božene Delaš, bivše voditeljice ureda TZ-a u Zaostrogu, inače predsjednice Savjetovališta Lanterna, riječ je o njezinom osobnom projektu koji je ujedno i samostalno financirala. Kako nam kazuje kreativna lutkarica iz Rijeke koja je godinama vodila dramske radionice pod palicom Lanterne, ideja je za cilj imala spojiti otvoreno kazalište i opću pomamu za selfijima.

– Osnovni motiv je dalmatiner koji je tipičan za Dalmaciju i Zaostrog, a vodila sam se time da iskoristim svoje kazališno iskustvo i koncept otvorenog kazališta te ga spojim s potrebom suvremenog čovjeka da na putovanjima radi selfije. Napravili smo kabine za fotografiranje u kojima se tematizira dalmatinera, i sve je crno bijela. U prvoj kabini imamo dalmatinca na plaži, sliku koja predstavlja Dalmaciju, drugu smo posvetili Zaostrogu te su oslikani najvažniji motivi mjesta, zajedno s Franjevačkim samostanom i poznatom slikom dalmatinca. Treća kabina posvećena je dalmatinskoj sobi i poznatoj fjaki.

Naime, u posljednje se vrijeme sve vrti oko suvenira, a moja je ideja bila ponuditi doživljaj – zabavu, kreativnost i učenje o povijesti mjesta. Kreativnost je omogućena tako što se mogu izabrati kostimi i kabine, pa svaka kombinacija za fotografiranje može biti drugačija, odnosno svatko može kreirati vlastitu scenu, ispričala nam je autorica.

Oglas

Zajedničko svim kabinama i kombinacijama je da su – crno bijele.

Stoga je poželjan i crno bijeli dress code.

Važno je istaknuti da su u ovom projektu surađivali lokalni umjetnici – Tonči Alač kao slikar, dok je Adna Bakija izradila skulpturu psa. Ivana Žanetić i Doris Kelvišer izradile su papirnate kostime.

Sve u svemu, vrlo autentična, razigrana, interaktivna turističko-umjetnička inicijativa koja pokazuje da priče o našoj baštini ne moraju biti niti suhoparne, niti pretenciozne, niti statične. Zid psa dalmatinca bez sumnje ima perspektivu biti na listi “must see” naših gostiju!

Ivona Ćirak