Osnovna škola Stjepana Ivičevića ove školske godine uspješno je započela provedbu dvogodišnjeg Erasmus+programa Europske unije pod nazivom ”Sound in body, sound in mind” (”U zdravom tijelu, zdrav duh”).

Cilj projekta je naučiti djecu i odrasle kako provoditi zdrave životne navike (sport, prehrana, provođenje vremena na svježem zraku…) u svakodnevnici, zatim briga za fizičko i mentalno zdravlje, izmjenjivanje primjera dobre prakse te razvoj međukulturalne svijesti i komunikacije. Uz makarsku školu, u projektu sudjeluju škole iz još pet europskih zemalja – Češke, Finske, Njemačke, Litve i Slovenije.Projekt je financiran iz sredstava EU, a za provedbu je Osnovna škola Stjepana Ivičevića dobila sredstva u iznosu od 29.220,00 eura. Glavni koordinator je češka škola Gymnazium, Obchodni akademie a Jazykova skola s pravem statni jazykove zkousky Hodonin. Koordinatorica za Osnovnu školu Stjepana Ivičevića je učiteljica engleskog jezika Iva Baković, koja naglašava važnost međukulturalne povezanosti i komunikacije s učenicima iz drugih europskih zemalja te upoznavanje različitih školskih sustava. Sam projekt uključuje mobilnosti učenika u navedene zemlje uz pratnju nastavnika, a kako doznajemo od ravnateljice makarske škole Marice Gržić, nakon što su lani naši učenici putovali u Češku, u veljači idu na razmjenu u Finsku, dok će Makarska biti domaćin učenicima iz navedenih zemalja pred ljeto ove godine.

– Prva mobilnost je bila u zemlji koordinatora, u Hodoninu u Češkoj, od 6. do 12.listopada 2019.godine. Putovali su učenici Lena Jović, Anda Lalić, Ema Mujagić, Ana Miočević, Kiara Dragičević i Vito Buvinić, uz pratnju učiteljica Ivane Ćulav i Danijele Radalj. Učenici su putem prezentacije predstavljali svoju državu, grad i školu. Domaćini i partneri su posebno bili oduševljeni našim tradicionalnim nošnjama i plesom. I učenici i učiteljice su stekli nova prijateljstva i vratili se puni dojmova. Iduća mobilnost je od 9. do 15.veljače, u Nurmijarvi u Finskoj gdje putuju učenici Lana Grbavac, Iva Kovačić, Marko Bakota i Marino Matić uz pratnju učiteljica Ive Baković i Romane Lalić-Pejković. Pripreme za mobilnost su u tijeku, ali najveće ih ipak čekaju u svibnju kada je Osnovna škola Stjepana Ivičevića domaćin. Po dvoje učitelja i 4 do 6 učenika, od 3. do 9 svibnja, iz svake zemlje partnera dolazi u posjet Makarskoj i školi Stjepana Ivičevića – govori ravnateljica OŠ Stjepana Ivičevića.

Oglas

O.F. / foto Osnovna škola Stjepana Ivičevića