Poslovna zona pretežito uslužne namjene pored Gradske sportske dvorane značajno će promijeniti sliku Makarske, kako u smislu urbanizma i vizura, tako i gospodarskom smislu, budući je jasno da će tamo biti najmanje objekata čiste uslužne namjene. Što se tiče vizura, zgrada koju pored Lidla gradi B.E.K.projekt (Mirjan Brkić, Marko Erceg i Jure Kvesić) po svim bi urbanističkim pravilima trebala biti utopljena u zelenilo i ne stršati kako strši, pa prigovori na visinu hotela Miramare sada zvuče smiješno.

U gospodarskom smislu, stvar je vrlo jasna – već sada je izgrađeno 120 jedinica u dvije zgrade investitora B.E.K.projekta, a kakve su procjene oko ukupne moguće brojke, za sada ne znamo. Poslali smo upit na adresu Grada Makarska te ćemo objaviti kada budemo imali odgovor. Za pretpostaviti je da će se na dvije parcele u vlasništvu tvrtke Osejava (Lidija Mišetić se navodi kao vlasnik, a ime Dragana Mišetića vezuje se uz prijatelja Milana Lučića čije se ime kao vlasnika vidi u izvatku iz zemljišne knjige, op.a.) graditi još nekoliko desetaka jedinica koje se po Prostornom planu za ovu zonu mogu raditi samo u vidu apartmana, a u sklopu aparthotela.

Međutim, poznato je da su se apartmani u vlasništvu B.E.K.projekta etažirali te su išli na tržište. Dodamo li tih nekoliko desetaka apartmana u vlasništvu firme Osejava, dolazimo do brojke od najmanje 200. Naime, što će se točno tu graditi, ako je zahtjev za građevinskom dozvolom podnesen, nismo do zaključenja pisanja članka doznali od Grada, niti od Milana Lučića koji nam je neodređeno rekao kako još uvijek – ne znaju. Dodao je kako se zna što se tu može graditi po Prostornom planu.

Oglas

Međutim, izgradnji u ovoj zoni tu nije kraj, jer uz ovih 15-ak tisuća kvadrata (što Brkić i ekipa, što Osejava, odnosno Lučići kao partneri) tek nas čeka izgradnja na 16 tisuća metara četvornih u vlasništvu Mate Jujnovića. Samo da pojasnimo genezu ove nesretne zone koja je još od 1985.viđena kao sportsko-rekreacijska zona – prvim izmjenama 2009.godine u mandatu Marka Ožića Bebeka jedan dio je (prostor bivšeg Građevnog i Amfore od cca 4 do 4,5 hektara) prenamijenjen u K1 zonu.

To je bio prvi put da se malo pomalo “ćopkalo” od sportsko-rekreacijske zone koja je 2006., po ondašnjem Prostornom planu, zajedno s već postojećom površinom od oko 5 hektara, iznosila oko 12 hektara. Drugi put se zbio vrlo nedavno, kada je Mati Jujnoviću za zonu bivše Metalplastike, prilikom posljednjih Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Makarske (srpanj 2020.), također stavljena žuta boja umjesto narančaste (sportsko-rekreativne).

Koliko Jujnović na ovoj površini može izgraditi stanova? Od 300 do 400. Dodamo li ovu brojku na onih minimalnih 200, dolazimo do najmanje 500 do 600 stambenih jedinica.

Jedini objekt u ovoj zoni koji, barem za sada, jer Lučićeve i Mišetićeve namjere za sada nisu poznate, treba biti hotel jest hotel visoke kategorije investitora B.E.K.projekt.

Pitanje treba li Makarskoj toliki broj stambenih jedinica već je passe, jer prostorni planovi, prvi put u mandatu Marka Ožića Bebeka 2009., a drugi put za njegova mandata na poziciji predsjednika Gradskog vijeća 2020., već su izmijenjeni. Gospodarski efekti na grad i domicilno stanovništvo koje već svjedoči činjenici da naši donedavni gosti kupuju nekretnine te ih potom i sami rentaju neosporni su.

Ivona Ćirak/foto O. Franić