Župnici diljem Hrvatske potvrđuju da su u očekivanju novih odluka civilnog stožera i svojih biskupa, a dvije su biskupije dosad donijele odluku o odgodi podjele sakramenata krizme i prve pričesti. Riječ je o Dubrovačko-neretvanskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o odgodi prve pričesti i krizme od 11. travnja do 16. svibnja, dok je potonja županija trenutno u dvotjednom lockdownu.

Međutim, na sjednici dekana Splitsko-makarske nadbiskupije u veljači odlučeno je da se ove godine neće odgađati slavlje sv. potvrde. Prijavljene su 202 krizme koje će, navode, biti proslavljene u razdoblju od 10. travnja do 16. kolovoza. Nadbiskup je najavio poslati župnicima popis kojim će ih za ovu godinu ovlastiti za podjelu sakramenata. Moli, u naknadnom pismu, upravitelje župa da kandidate za krizmu i prvu pričest podijele u više grupa i termina.

Prema riječima dr.Željke Karin, ravnateljice županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ne bilježi se porast oboljelih u odnosu na prošli i pretprošli tjedan pa, kaže, nije bilo razloga za odgodu.

Oglas

– Nema povećan broj oboljelih, iako situacija nije dobra kao u cijeloj Hrvatskoj, pa za sada nema odgode. O tome odluku donosi stožer, ako bude potrebe, onda će se ići na odgodu. Mi apeliramo na ljude ljude da vode računa o epidemiološkim mjerama, ako su doma da ne bude više od deset osoba iz dvaju kućanstava, a ako su u restoranu, da se ljudi ne miješaju, tvrdi Karin.

Iako su brojke slične već tjednima, činjenica je da se povećava broj hospitaliziranih, a osim toga, približava se turistička sezona koja u prvom redu ovisi o epidemiološkoj slici kod nas.

Pitanje o tome imali smo za Luku Brčića, načelnika stožera, ali ispričao nam se da je na županijskoj skupštini.

Ivona Ćirak /foto M.D.