Jučer su na pročelju obiteljske kuće Makaranina Filipa Škrabića osvanule tri nove fotografije. Podsjetimo, prošlog je tjedna Škrabić na poleđinu portreta Ratne Prodan autorice Mare Milin, a u sklopu izložbe “Life (Život)” postavio fotografiju svoje majke Matilde te je kazao kako fotografije naizmjenično okreće tako da su obje izložene.

Također je kazao kako se ne radi o činu protesta zbog činjenice da ga organizatori nisu tražili suglasnost za pretvaranja zida u otvorenu galeriju. Naprotiv, rekao je da podržava inicijativu i da je htio dati svoj doprinos.

Sada je postavio tri nove fotografije koje prikazuju crno bijelu fotografiju čovjeka na magarcu s potpisom “Život ide”, fotografiju čovjeka s malim djetetom potpisanu s “Moj život” te djevojke koja pokazuje srednji prst, a ispod koje piše “Life is WTF”. Škrabića smo pokušali dobiti za objašnjenje novonastalih izložaka no nismo uspjeli.

Oglas

U međuvremenu se oglasila Udruga Foton koja je, uz Grad Makarsku i TZ Makarska, zaslužna za izložbu Mare Milin. U svojem priopćenju ograđuju se od “aneksa” izložbi koju su priredili u lipnju te ju drže degradacijom.

– Iako pozdravljamo svaku reakciju na umjetnost, bila ona pozitivna ili negativna, ne slažemo se sa degradiranjem rada fotografkinje, a kamoli činjenicom da se šalje negativna poruka u javnom prostoru.Izložen ciklus fotografija pod nazivom “Život” fotografkinje Mare Milin koji je postavljen na zidovima stare gradske jezgre u Makarskoj umjetnički je koncept koji se osmislio i kreirao sa određenom porukom.

Poruka je definitivno pozitivne konotacije, pokazati pojedince iz društva koji nisu javne ličnosti, ali vrijedno rade i žive svoj život. Ukazati na našu sveukupnu vrijednost kao Makarskih građana i građanki. Ponositi se svima nama kao društvom koje je u očima posjetitelja, gostiju, turista ponekad skriveno. Pojedinci koji su ove godine prikazani na fotografijama samo su simbol svih nas.

Fotografije su vlasništvo Grada Makarske što znači naše, društveno vlasništvo ali s autorskim pravima renomirane hrvatske fotografkinje.Fotografije su osigurane, a mi kao udruga Foton želimo naglasiti da ne podržavamo govor mržnje i negativnost. Ograđujemo se od ove akcije te podsjećamo da smo grad Makarska svi mi. Važno je kontemplirati i reagirati na sve što nas okružuje ali se i odgovorno odnositi prema društvu u kojem živimo, stoji u objavi.
M.D./foto MD