Putničke agencije od početka pandemije bilježe ogromne gubitke i enorman pad prihoda. Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i njezine članice apeliraju na najavljeni nastavak potpora zadržavanja radnih mjesta za najugroženije djelatnosti u kojoj se kategoriji, nažalost, i sami nalaze.

„Od samog početka pandemije organizirana putovanja su zaustavljena, a u najboljem slučaju ograničena uslijed raznih restrikcija koje se mijenjaju iz dana u dan. Imajući u vidu i trenutnu poraznu epidemiološku sliku, neupitno je da će takva situacija utjecati na daljnja turistička kretanja, a time i na poslovanje turističkih agencija. Apeliramo, stoga, na daljnju podršku Vlade RH, Ministarstva turizma i sporta kao i Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike da se program za zadržavanje radnih mjesta za turističke agencije produži i u nadolazećim mjesecima, počevši od siječnja 2022.“, naglašava predsjednik UHPA-e, Tomislav Fain.

Turističke agencije su od početka pandemije zabilježile ogromne gubitke, te uslijed restrikcija i velikih ograničenja u poslovanju bilježe enorman pad prihoda. Tome svjedoče i rezultati ankete koju je UHPA provela među članicama iz koje je i dalje evidentan kontinuiran pad prometa i poslovnih rezultata – priopćili su iz UHPA-e.

Oglas

„Statistika je neumoljiva, a nažalost samo je odraz naše realnosti. Prema podacima dobivenim od članova Udruge, pad prihoda u 2021. u odnosu na 2019. je veći od 65 posto. Slično potvrđuju i zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku koji za prvih 10 mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje 2019., pokazuju pad prihoda od skoro 50%. Ovakvu poražavajuću statistiku ne mogu ublažiti niti rekordne turističke brojke prošlogodišnje turističke sezone jer su iste prvenstveno rezultat dobre epidemiološke situacije, a nikako oporavka organiziranih turističkih kretanja“, nastavlja Fain.

„Nastavak potpora za zadržavanje radnih mjesta u turističkim agencijama i dalje ostaje ključan uvjet našeg oporavka i opstanka. Ministar Aladrović krajem godine najavio je nastavak ove mjere za najugroženije djelatnosti. Nadamo se da će svoje obećanje i ispuniti“, zaključuje Fain.
MD/foto M.D.