Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja „Kačić“ (Podgora), Udruga za suvremene umjetničke prakse – Slobodne veze / Projekt Motel Trogir (Zagreb, Trogir) te Platforma 9,81 – Institut za istraživanja u arhitekturi (Split, Zagreb) potpisuju otvoreno pismo adresirano na Vladu RH i nadležna ministarstva, u kojem se predlaže obnova Dječjeg liječilišta u Krvavici i Dječjeg sela. Otvoreno pismo upućeno je Vladi Republike Hrvatske, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, zatim Ministarstvu zdravstva, ministru Viliju Berošu, Ministarstvu državne imovine, ministru Mariju Banožiću te Ministarstvu kulture, ministrici Nini Obuljen Koržinek. Tekst prenosimo u cijelosti.

Zagreb, Trogir, Split, Podgora, 25. svibnja 2020.

Poštovani/a,

Oglas

Kako smo saznali iz medija, sredinom travnja ove godine, bivše „Dječje selo“ kod Promajne, koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, stavljeno je na prodaju. Osim toga, obližnje „Dječje lječilište“ u Krvavici, također u državnom vlasništvu i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, također se nastoji privatizirati. Te dvije zdravstvene ustanove specijalizirane za liječenje respiratornog sustava i plućnih bolesti nebrigom su uništene, a njihovi objekti prepušteni propadanju.

Ovime predlažemo da se dva predmetna objekta zadrže u javnom (državnom) vlasništvu, obnove i ponovo aktiviraju kao sastavni i važni dio javnozdravstvene infrastrukture Republike Hrvatske.

Globalne promjene kojima svjedočimo, od kojih je samo koronavirus u kratkom vremenu prouzročio promjenu društvenih paradigmi i ponovo stavio u prvi plan vrijednosti javnog dobra, solidarnosti i zdravlja svih ljudi, ujedno su pokazale da prepuštanje zdravstva i sustava skrbi tržištu može biti pogubno za društvo. Državi i državnim institucijama, koje bi trebale služiti boljitku i zdravlju svih građana, bez obzira na socijalni status, materijalne mogućnosti, dob i drugo, trebalo bi biti u interesu da takve objekte vrate svojoj svrsi. Time bi se unaprijedila zdravstvena infrastruktura i poboljšalo zdravlje i uvjeti života građana Hrvatske. U demokratskom društvu to bi trebao biti prioritet.

Ono što možemo naučiti iz prošlosti je da su razne bakterije i virusi i ranije uzrokovali zdravstvene probleme i dovodili do povećanog mortaliteta u društvima diljem svijeta, poput ne tako davnih epidemija i pandemija španjolske gripe (1918.), ili kuge (1815.) koja je pogodila i Makarsko primorje prije samo 205 godina. Kako aktualna situacija s virusom SARS-CoV-2, pokazuje, i u budućnosti se epidemije i pandemije ne mogu isključiti, štoviše izgledne su.

Na takve izazove može odgovoriti samo dobro pripremljeno i organizirano društvo s razvijenom i održavanom javnom infrastrukturom, prvenstveno onom zdravstvenom. Upravo zbog toga, na idealnim pozicijama podno planinskog masiva Biokova, uz čist zrak, more i borovu šumu, tijekom druge polovine 20. stoljeća nastaju „Dječje lječilište u Krvavici“, sagrađeno za potrebe liječenja i rehabilitacije djece s plućnim bolestima te Specijalna bolnica za respiratorne i alergijske bolesti dječje dobi „Dječje selo“ kod Promajne, ranije djelatna kao depandansa Zagrebačke klinike za plućne bolesti. Obnova tih kvalitetnih, a u slučaju lječilišta u Krvavici arhitekta Rikarda Marasovića – vrhunskog arhitektonskog ostvarenja i važnog dijela hrvatske graditeljske baštine – doprinijela bi povećanju opsega i kapaciteta potrebnih zdravstvenih objekata, zdravlju društva, poticanju lokalnog gospodarstva, ali i kulture budući da se radi o (modernističkom) arhitektonskom sloju po kojemu je Hrvatska globalno poznata. Sve to je upravo zadaća dobre države, odgovorne prema svojim građanima, Republike koja razmišlja progresivno, koja gleda unaprijed, kako bi i u budućnosti bila spremna odgovoriti izazovima, poput ovog trenutnog, s kojim se bori cijelo čovječanstvo.

Sigurni smo da u institucijama Republike, i društvu općenito, ima znalaca i stručnjaka koji bi primjerice uz pomoć EU fondova, bili sposobni privesti izvornoj svrsi dva predmetna objekta. Utoliko je potrebno obrnuti praksu uništavanja i rasprodaje infrastrukture za kojom se pokazuje stvarna javna potreba, i okrenuti se stvaranju za opće dobro.

Zamislimo situaciju da je država privatizirala ili prepustila propadanju i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju „Biokovka“ u Makarskoj. Zapitajmo se gdje bi ovih dana uz dobru liječničku i medicinsku skrb, Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, premjestio korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Split, s ciljem zaštite njihova zdravlja od virusa? Upravo nam je ovaj recentni primjer pokazao koliko je važno očuvanje javnozdravstvene infrastrukture i stručnog kadra ukoliko želimo imati zdravo društvo i dobru zdravstvenu skrb, što se pak odražava na društvo u cjelini.

Navedene argumente u prilog javne reaktivacije dvije predmetne ustanove u službi zdravlja, ovom inicijativom podržava niz osoba iz kulturne javnosti, uključujući liječnike, pa i aktiviste koji se već duži niz godina bave pitanjima očuvanja modernističke arhitekture druge polovine 20. stoljeća, kao i javnog prostora te javnih servisa.

Naime, Dječje lječilište u Krvavici, arhitekta Rikarda Marasovića jedno je od najboljih arhitektonskih ostvarenja na našim prostorima, izgrađeno početkom 1960-ih. Dugo vremena lječilište je bilo pod kontrolom vojske i jedno vrijeme nedostupno za mještane i turiste Krvavice. Slijedom toga, bilo je skriveno i van fokusa arhitektonskog interesa. Bilo bi šteta privatizirati ga, što najvjerojatnije znači i dati mu posve drugu funkciju od one zdravstvene, i time (još jednom) izgubiti taj arhitektonski biser, koji je naporima brojnih stručnjaka, aktivista, entuzijasta i konačno državnih institucija nedavno prepoznat i zaštićen kao pojedinačno nepokretno kulturno dobro Republike Hrvatske. Upravo zadržavanje tj. obnova incijalne zdravstvene funkcije najbolji je, i po društvo najkorisniji, način očuvanja objekta sa statusom spomenika.

Potaknuti aktualnom globalnom zdravstvenom krizom te podržani od strane široke grupe građana, organizacija i stručnjaka različitih profila, tražimo od Vlade RH da odustane od namjere prodaje Dječjeg lječilišta u Krvavici, te da se ono obnovi kroz privođenje objekta njegovoj originalnoj svrsi – liječenju respiratornih bolesti djece i odraslih. Također, tražimo da se još jednom razmotri prodaja Dječjeg sela kod Promajne, koje je već službenim kanalima/glasilima ponuđeno kupcima. Mišljenja smo da prodajom lječilišta specijaliziranih upravo za respiratorne bolesti (!), Vlada čini nepopravljivu grešku. Prodajom navedenih objekata, ide se u smjeru izgubljenih mogućnosti za unapređenje zdravlja građana Republike Hrvatske, a time i društva kao takvog. Aktualna kriza najbolji je smjerokaz nužnosti podizanja, a ne smanjivanja, javnozdravstvenog standarda RH.

Kao inicijatori ove peticije, dolje potpisani arhitekti, aktivisti, kulturni djelatnici, spremni smo uključiti se i pomoći oko razvoja projekta revitalizacije predmetnih objekata, okupljanja lokalne i profesionalne zajednice te osmišljavanja dodatne javne funkcije, naročito zaštićenog Dječjeg lječilišta u Krvavici. Naime, ovaj prijedlog nikako ne znači stopiranje razvoja niti slabljenje gospodarskih mogućnosti dvaju lokaliteta. Upravo suprotno, naša je namjera aktivno se uključiti u promišljanje i oblikovanje budućnosti ovih lječilišta na dobrobit lokalne zajednice i šire javnosti – stoji u pismu Udruge Kačić.

M. D. /foto Udruga Kačić