Udruga Mike u listopadu je dobila nagradu u kategoriji organizator volontiranja koju je peti put dodjeljivalo Savjetovalište Lanterna. Naš serijal u kojemu predstavljamo  gradske udruge prilika je da još jednom podsjetimo na okolnosti osnivanja ove izuzetno aktivne udruge, ali i njihove ciljeve te program.

Udruga je osnovana 24. veljače 2012. godine u Makarskoj s ciljem pomaganja potrebitima i povećanjem kvalitete života u lokalnoj zajednici, u spomen na prerano preminulog prijatelja Milana Ožića Miku, čovjeka, kako navode u udruzi, zaraznog osmijeha i nevjerojatno pozitivne energije koji je s ljubavlju i strašću težio napretku i boljitku društva u kojem živimo.

Od tada do danas iza udruge je devet Memorijalnih festivala Mike i pet božićnih kućica Mike od kojih su prikupljena sredstva usmjerili na stipendije za deficitarna zanimanja u srednjim i strukovnim školama u Makarskoj i projekte potrebne vrtićima, školama i sličnim ustanovama na području Makarske rivijere. – Također, iza nas je i nekoliko humanitarnih akcija, te brojne „manje“ akcije prikupljanja pomoći potrebitima koje nisu uvijek toliko medijski vidljive, kao i akcije u organizaciji drugih udruga u kojima sudjelujemo kao partneri kao što je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog Križa Makarska.

Oglas

Od osnutka do danas udruga Mike je prikupila i pomogla prikupit otprilike 300 tisuća  kuna humanitarne pomoći kroz svoje programe i akcije, kazuju nam u udruzi.

– Svi programi i akcije udruge Mike financirani su isključivo od donacija prijatelja udruge s najvećim osmijehom, a to su lokalne firme i obrti, te naši sugrađani koji se odazovu našoj svakoj akciji. Također sve programe i akcije ne bi bilo moguće realizirati bez ljudi koji odrade sve što je potrebno, a to su naši volonteri, kojih do sad, u proteklih 9 godina brojimo preko 300, a svakom idućom akcijom taj broj raste i priključuju nam se mladi i djeca na što smo iznimno ponosni jer to znači da kroz naš rad uspješno prenosimo poruku o važnosti tolerancije, zajedništva i solidarnosti.

Najaktivniji članovi u udruzi u posljednjih par godina su Stipe, Skočo, Mate, Goran, Joja, Stane, Tea, Ana, Mare, te Dora, Nina i Zoran koji su nam se priključili ove godine. Mi smo oni koji pokrenu kotačić, a gore spomenuti volonteri i donatori su oni koji osiguravaju kretnju tog kotačića do željenog cilja, zajedno smo Mike – udruga s najvećim osmjehom, poručuju iz udruge.

Čast im je, kako vele, što su dobili nagradu za organizatora volontiranja 2021. godine upravo zbog volontera koji su pokretačka snaga udruge Mike, i koji su svojim volonterskim radom doveli udrugu Mike do statusa koji danas uživa.

– No ipak najveće priznanje svima nama je osjećaj da smo napravili nešto dobro za našu zajednicu.

U ovoj pandemijskoj 2021. godini uspješno smo organizirali i proveli tri velika projekta, online humanitarnu aukciju likovnih djela autora s Makarske rivijere za pomoć sanacije štete uslijed poplave obitelji Pervan iz Kokorića, večer sjećanja na Milana gdje je prikazan memorijalni dokumentarni film „Iljadu uspomena, jedna priča – Mike“ autora Tonija Pašalića, a koji je realiziran u ovoj godini u suradnji s udrugom Mike, te nedavno održani 9. Memorijalni festival Mike od kojeg će se prikupljena sredstva usmjerit prema lokalnim vrtićima, školama i sličnim ustanovama kroz Natječaj koji ćemo uskoro objaviti na našoj web stranici mike.hr.

U 2022. godini nas čeka jubilarni 10. Memorijalni festival Mike i jako mu se veselimo, s planovima smo već krenuli, puno ih je i veliki su, a vrijeme u kojem se nalazimo je neizvjesno tako da idemo dan po dan u nadi da će se festival održati u našem redovnom terminu na proljeće, poručuju za kraj.

Ivona Ćirak /foto Udruga Milan Ožić Mike