Smanjenje PDV-a ugostiteljima na 13 posto od početka 2020. donijet će višestruke pogodnosti gospodarstvu – naglašavaju iz Hrvatske gospodarske komore ( HGK ). Svoja pozitivna očekivanja iz HGK argumentiraju rezultatima Studije o utjecaju stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske koju je naručila HGK još 2018. godine, a koja jasno pokazuje da će se ovim potezom smanjiti siva ekonomija, povećati plasman domaćih proizvoda, poduzetnicima će rasti promet i investicije, a posljedica toga bit će otvaranje novih radnih mjesta.

 -Hrvatska je do sada imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve smo više gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro je da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima nego i cijelom turističkom sektoru – istaknuo je predsjednik HGK, Luka Burilović, koji je uvjeren da će smanjenje stope PDV-a otvoriti prostor gospodarstvenicima za podizanje plaća i nove investicije.

Za vrijeme trajanja e-savjetovanja o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK predložilo je da se snižena stopa PDV-a proširi i na pripremanje i usluživanje jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta (catering) i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva. Prijedlog je djelomično prihvaćen samo u dijelu pripremanja i usluživanja jela izvan ugostiteljskog objekta (catering).Iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK naglašavaju da će ustrajati na prihvaćanju zahtjeva za snižavanje stope PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo.

Oglas

Cjelovit tekst pročitajte OVDJE

M.D.