Od 1.siječnja 2022.godine portal Makarsko primorje neće više izlaziti, a dvije stalno zaposlene novinarke, urednica Jasna Morović i Janja Glučina, ostale su bez posla te su, nadomak mirovine, praktički bačene na ulicu. Dva dana prije formalnog odlaska s portala, emotivno i vrlo direktno, Janja Glučina oprostila se od čitatelja te je  ispričala što je sve prethodilo njihovom otkazu. Kazat će kako je imala potrebu obratiti se javnosti nakon svega.

– Cijenjeni čitatelji, kao što ste već informirani odlukom gradonačelnika Zorana Paunovića, barem kako je javno kazao na sjednici Gradskog vijeća, ali istu odluku nije i predočio, portal Makarsko primorje se gasi 31. 12. 2021.

Hoće li ostati pri tome što je rekao, ili je to bio samo lakši put da se riješi dvije djelatnice; Jasne Morović i Janje Glučine?!

Oglas

Dvije djelatnice, jedine stalno zaposlene, kojima nije dopustio da ostvare svoje zakonsko pravo rada do 65. godine, premda jednoj nedostaje 1,5, a drugoj 2,5 godine rada. Ali ni čuti to nije želio gradonačelnik i njegovo birano društvo, nego su ocijenili da su već dovoljno stare i da je prilika riješiti ih se.

Istina, javno se on izrazio drugačije, kazavši kako je portal zastario. Portal sam po sebi, to svatko zna, je suvremeni medij pa nije teško zaključiti da je mislio na zaposlene djelatnice.

Današnja naslovnica Makarskog primorja

Čista dobna, i ne samo dobna, diskriminacija! Čestitke gradonačelniku Paunoviću na hrabrosti od istomišljenika nisu izostale.

Ali dobro osnažen svojim društvom, on ima vlast, ima moć da pokaže kako on upravlja Gradom i prvi je čovjek makarskog SDP-a – danas, sada i ovdje!

Način na koji je ishitrio potpis sporazuma o prestanku mojeg radnog odnosa je sve samo sporazum ne, kažu pravnici koje nije on angažirao, naravno o trošku Grada, kako bi ostvario svoje nakane da ugasi portal i priopći nama „radosnu” vijest da nam daje otkaz.

Ima tu puno uskraćenog zakonskog prava i nepravde, toliko jasne i vidljive, ali nije ovo prilika da je iznosim.

Trudili smo se i prema reakcijama vjernih čitatelja uspijevali biti informativni i objektivni, a to često nije bilo niti malo lako. Primjerice, na samom startu, dolaskom nove gradske vlasti odaslana nam je iz Grada e-mail poruka da svaku izjavu gradonačelnika vraćamo na provjeru prije objave ?! Bilo je toga još!

Ali za kraj, želim samo još jedan put od srca zahvaliti čitateljima na ustrajnoj vjernosti sve ove godine i poželjeti svima sretnu novu godinu, stoji u tekstu kojeg potpisuje Janja Glučina.

Zanimalo nas je kakvi su im uvjeti ponuđeni  i je li točno da je s njima razgovarao samo odvjetnik kojeg je angažirao Grad.

– Imali smo vrlo kratki razgovor u kojemu nam je rečeno, svakoj ponaosob, kako se Makarsko primorje gasi te kako moramo u mirovinu. Također nam je gospodin koji se predstavio kao odvjetnik rekao kako imamo dvije mogućnosti: potpisati sporazumni otkaz i dobiti 30 tisuća kuna, ili ne pristati i opet dobiti otkaz, u kojem slučaju bismo dobile svaka po osam tisuća kuna. Ja sam rekla da  je Grad osnivač i da nismo mi tu radile tri godine nego preko 30 godina, i stoga nisam htjela potpisati. Konzultirala sam odvjetnike koji su mi svi rekli kako sam 100 posto u pravu. Ali pritisak svakodnevnog podsjećanja na to da bismo trebale potpisati, stres, mučnina, bili su jači, i iako znam da si vjerojatno nikad neću oprostiti što sam to potpisala, ipak sam pristala jer nisam mogla zamisliti da i dalje proživljavam tu agoniju, kad je jasno da su nas se željeli riješiti. Nije mi svejedno, jer su mi nedostajale samo dvije i pol godine do mirovine, ali najvažnije je očuvati zdravlje i zbog toga najviše sam i pristala na sramotne uvjete koji su nam ponuđeni, ispričala nam je dugogodišnja novinarka Glučina koja je u Makarskom primorju radila od sredine 90-tih godina.

Kolegica Jasna Morović zaposlena je 1987.godine i pomalo je nevjerojatno da su obje na takav ponižavajući način ispraćene u mirovinu.

Ivona Ćirak /foto M.D.