Jučerašnji prosvjed ugostitelja kojeg je organizirala Udruga Glas poduzetnika, a koji je dupkom napunio Trg bana Josipa Jelačića, za mnoge nezadovoljne obrtnike nije bio veliko iznenađenje jer ekonomske mjere smatraju i neprimjerenim i diskriminatornim. Među njima je bilo i Makarana, što nam je potvrdio Igor Joskić, vlasnik Pivnice Pivac, koji je išao samostalno, bez nekog organiziranog odlaska s kolegama.

-Zaista ne znam tko je sve iz Makarske išao, jer je bila ogromna gužva, no ja sam odlučio da moram podržati prosvjed. Drago mi je da su se ljudi digli, što ne treba čuditi jer im je dosta svega. Vidjet ćemo koliko će to imati učinka, no bilo je nužno.

Klima za poduzetnike nije naklona, porezi su preveliki sa svih strana i bilo je to moguće izdržati jedan period, no na duge staze je jako teško, jer mi , prije svega, ne znamo koliko će ovo dugo trajati, a drugo, kada se i smiri, ugostiteljima će trebati godine da se oporave od ovoga.

Oglas

 

A ako nas nastave gaziti, u tim godinama ćemo raditi samo da bi punili kase i da oni onda mogu reći kako su napunili državnu blagajnu, kaže Joskić koji posebnu kritiku ima prema lokalnoj upravi za koju, kako kaže, ne shvaća kako mogu reći da su pomogli ugostiteljima.

-Neki su gradovi ukinuli plaćanje javnih površina, Grad Makarska nam je smanjio za 50 posto srpanj i kolovoz ukoliko zadovoljimo uvjete za te ljetne mjesece u vidu prometa, što je bilo nerealno.

Igor Joskić/foto arhiva M D

Porez nam je isti, tako da mi plaćamo unaprijed, pa nam poslije možda vrate, a možda ne, kazat će Joskić koji kaže kako bi trebale konkretnije mjere i od države i od lokalne uprave, s tim da je na lokalnoj razini po njemu nebriga veća. Na koncu, kaže, nakon apela svih ugostitelja ni nakon skoro dva mjeseca ih nitko nije primio.

Goran Jović, vlasnik Kostele, kaže kako nije bio na prosvjedu, no da ga apsolutno podržava. Posljednja dva mjeseca napokon je, kaže, uhvatio vremena otići na selo i posvetiti se nekim radovima.-Napokon sam i ja vidio kako je to ne raditi stalno, pa, osobno mogu reći, nije svako zlo ni za zlo.

Međutim, u načelu, kao ugostitelj koji nema tu privilegiju šetati po rivi i brojati fuge, ne mogu reći da su mjere kako države tako Grada konkretne i od pomoći. Što se tiče države, mjere pomoći, istina, idu za radnike, no ne i za nas, za koje se smatra da imamo zalihe.

A to nisam dobio za prosinac pa sam radnicima uplatio od svoje zalihe iznos od oko 20 tisuća kuna. Bilo bi korisnije da nam smanje PDV, to bi bilo pravo rješenje, onda bih mogao dati i bolje plaće radnicima. Što se tiče Grada, mi smo čak u preplati jer smo platili za javnu površinu za prosinac 2020. Oni će nama to vratiti, ali nije jednako kada dobiješ novac u osmom mjesecu ili sada.

Neki su se gradovi odrekli poreza na javne površine, kod nas je to smanjeno za 2021.godinu za 25 posto, ali opet, sve ovisi tko bude na vlasti jer to je za sada na razini obećanja, kaže Jović.Veli kako većina topi zalihe, no neki su ulagali i sad će biti primorani prodavati inventar.

I Joskić i Jović se slažu kako je malo vjerojatno da će se situacija brzo smiriti, i da za suočavanje s problemima i posljedicama trebaju konkretnije mjere. Makarski ugostitelji, inače, zapošljavaju 200-tinjak radnika.

Ivona Ćirak /foto: arhiva M.D /screenshot