Omikron se ubrzano širi Europom pa brojne zemlje uvode posebne mjere i ograničenja, čak i lockdown. Za to vrijeme, Hrvatska ih popušta. I produžuje radno vrijeme na dva sata iza ponoći na Badnjak i Staru godinu.

“U ovom trenutku je mirna epidemiološka situacija i mislim da možemo izaći ususret i na neki način produžit ćemo rad do 2 sata poslije ponoći u noći s Badnjaka na Božić i sa Stare na Novu godinu”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš.

To se ne odnosi na sva slavlja na otvorenom i u zatvorenom , ali uz covid-potvrde svugdje gdje se okupi više od 30 osoba. Neki će tu mogućnost iskoristiti, a nekima je baš svejedno
piše N1.

Oglas

Što na produljenje radnog vremena za Badnjak i Staru godinu kažu građani i ugostitelji?

“Meni je to odlično, ja bih prvi bio do 3, a ne do 2, ako bi me baba pustila, ali pošto me baba ne pusti pošto ja odlutam… Ali, mislim da je dobro da makar na te dane malo puste za ove mlade ljude”, kaže jedan građanin.

Ugostitelji zadovoljni, jer će, kažu, s novom mjerom ipak moći nešto više zaraditi.

“Nama ne preostaje ništa drugo nego pozdravit ovakvu odluku, jer svi znate koliko mi posla imamo na blagdane i koliko će nam zaista značiti ta dva sata u dva udarna dana”, tvrdi ugostitelj Daniel Nikolla.

No, epidemiolozi nisu sretni s ovakvim razvojem događaja. S osam potvrđenih slučajeva omikrona, kažu, ta bi okupljanja mogla pomoći širenju zaraze.

“Ako Stožer, recimo, dozvoli okupljanja na otvorenom, zatvorenom, cjelonoćna, to ne znači da se mora sudjelovati u tome. Svatko ima svoju glavu i treba shvaćati da se na taj način izlaže infekciji”, kaže epidemiolog Bernard Kaić.

Već u četvrtak ujutro, na sjednici Vlade bit će poznati detalji ovih odluka. No, sve što Nacionalni stožer preporuči, županijski mogu prilagoditi sebi. Tako da će se u pojedinim gradovima slaviti duže, a u pojedinima neće nikako, osim na malim kućnim zabavama.

MD/foto MD