Jučer je na Gradskom vijeću donesena odluka da se Urbanistički plan uređenja Platno stavi van snage. U obrazloženju je gradonačelnik Zoran Paunović kazao kako nije došlo do realizacije plana sve ove godine, te da je plan neprovediv, i da je umjesto izrade novog plana bolje staviti rečeni UPU van snage.Vijećnik Frane Filipeti u izlaganju je podsjetio na peticiju koju je prije tri godine potpisalo preko 4000 građana, što je bila pokrenula Građanska inicijativa SOS Osejava, no dodao je da su u izbornoj kampanji jasno komunicirali da žele zaštititi zelene površine te da je Osejava jedna od tih.

HDZ-ov vijećnik Jure Brkan odmah ju je međutim nazvao “glupom” odlukom kazavši kako jedan plan ukidaju, a da s druge strane ne govore što će donijeti tamo.- Ja ovdje samo vidim korist SDP-u da makne izbornu bazu NLO-a, a što građani Makarske i grad Makarska imaju od ovoga – ništa! Dobit će drugorazredne turiste, izgubiti priliku za produženu sezonu, a vi ionako imate većinu u koaliciji sa Stjepanom Zelićem i vi ćete to izglasati, kazao je Brkan koji je više puta ponovio na raspravi kako je glavni motiv SDP-a politički.

Prema njegovim riječima, smanjili bi se troškovi kad bi se donio novi UPU umjesto ukidanja postojećeg, a podsjetio je i da je bio pokrenut postupak darivanja zemljišta koje ovim činom gubi smisao.- Ali vi ćete sve bataliti, samo da vas NLO ne bi ugrozio na izborima za četiri godine, poručio je Brkan koji je, zajedno s vijećnicima NLO-a, osobito Ivanom Miočević Franić, bio najaktivniji u raspravi. Uz njih najviše su se puta za riječ javljali vijećnici Petar Kelvišer i Marko Ožić Bebek, a kraći je osvrt imao i Miro Mucić.

Oglas

Iz pozicije koju je šutljivom nazvao Kelvišer kasnije se javila Tina Franković Međurečan, a koalicijski partner Stjepan Zelić koji je također digao ruku za izmjene kazao je kako je za stavljanje plana van snage, no da još uvijek ne zna vidi li tami “koktele ili hotele”.- Ali sigurno vidim da idemo u jednom pravcu razvoja Makarske i sportskog turizma, a hoće li to biti na platnu, to treba vidjeti, za sada ne mogu to reći, rekao je Zelić.

Općenito je vladajuća koalicija , izuzev poslovično elokvetne predsjednice Vijeća Gordane Muhtić, vrlo malo govorila o obrani odluke čije su obrazlaganje prepustili arhitektici Petri Jerković koja je to učinila sa stručne strane, naglasivši kako na Platnu nikako ne smjeli biti nogometni tereni, niti plan ovakvog obuhvata i namjene.Namjenu su međutim zdušno branili HDZ-ovci, pa nas je rasprava nakratko vratila na tematsku sjednicu o Platnu koje je od 2018.godine nepresušna tema i oko koje očito i dalje ima dvojbi i nepoznanica. Jedna od dilema koje se ove godine provlače je i samo Platno – postoji li Platno kao toponim ili je sve Osejava.

Vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić je ponovila kako Platno kao takvo ne postoji, ali se zato HDZ-ova oporba uhvatila za definiciju Platna u samom obrazlaganju koje je predstavljeno kao kontaktna zona Osejave. Tako u raspravi nije nedostajalo cinizma, pa je Brkan kazao kako se očito i SDP slaže s time da Platno nije Osejava, dok je Bebek tražio da se razjasni granica Osejave pitavši je li ona možda u Živogošću.

Iako oporba iz NLO-a i HDZ-a imaju posve suprotstavljene stavove, i glede Platna i njegove namjene i budućnosti UPU-a, pa je vijećnica Franić primijetila kako se slažu da se ne slažu, kritika prema ukidanju plana išla je sa sličnih pozicija.Kelvišer se složio sa Brkanom kako su motivi ukidanja UPU-a političke prirode, kao i da je nepoznato što se na Platnu namjerava raditi, no da su građani politički uglavnom slabo pismeni te bi njihovo neprihvaćanje ove odluke moglo biti protumačeno pogrešno.Stoga su, kao i po pitanju izmjena Prostornog plana, dali svoj glas za ovu odluku, dok su HDZ-ovci bili protiv.

Inače, jedna od rasprava vodila se i na temu selektivnih oblika turizma kad je vijećnica Franić naglasila kako ne postoji samo sportski turizam, te kako je ideja NLO-a da na Osejavi isključivo ostane zelenilo. S druge strane, Zelić je kazao kako je za ukidanje ovog UPU-a no isto tako za žurno donošenje novog, te nije decidirano rekao kako je protiv sportskih terena na Platnu.

NLO je također podsjetio HDZ da je u njihovom mandatu smanjivana sportsko-rekreativna zona na Dugišu te da su sportski tereni po svoj logici trebali biti tamo.- HDZ je zapečatio sportsku perspektivu grada, ova situacija sada je rezultat neodgovorne i traljave i nesistematične garniture gradske vlasti pa sada ne znamo što ćemo sa sportom, rekao je vijećnik Kelvišer.

Bebek je na to replicirao da misle li zaista da bi na terenu čiji kvadrat stoji 500 eura netko gradio sportske terene.

Predsjednicu Vijeća Gordanu Muhtić podsjetili su da je 2017.godine na sjednici Gradskog vijeća glasala za Izmjene i dopune UPU-a zbog uvrštenja nove polazišne stanice za žičaru, koja je trebala biti na Platnu, na što je ona rekla kako je predmet izmjena bila samo navedena stanica.

Ivona Ćirak /foto M.D.